Megválasztotta a horvát parlament az új külügyminisztert

Külföld, 2017.06.19

Megválasztotta a horvát parlament hétfőn Marija Pejcinovic Buric külügyminisztert, miután elődje egy héttel korábban lemondott tisztségéről. Az új tárcavezető eddig nem volt jelen a politika élvonalában, de külpolitikai téren szerzett tapasztalatokat jól ismeri a Balkánt.

Marija Pejcinovic Buricsot a horvát törvényhozás 151 képviselője közül 78 támogatta.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő a tárcavezető bemutatáskor elmondta: olyan köztisztviselőről van szó, aki az egész karrierjét az európai és külügyekre építette és nagy tapasztalatokat szerzett a diplomácia terén. "Biztos vagyok benne, hogy ezt a munkát, amely fontos és jelentős, a legjobban végzi el" - tette hozzá. Plenkovic egyúttal kiemelte: kormánya egyike azon kormányoknak, amelyben több nő is szerepet kapott.

A horvát diplomácia új vezetője 1963-ban született a boszniai Mostarban, Zágrábban szerzett közgazdász diplomát, de tanult Belgiumban és Lengyelországban. Kinevezése előtt a külügyminisztérium államtitkára volt, 2008 és 2011 között pedig a jelenleg kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) parlamenti képviselője. Korábban dolgozott a magánszférában is.

Davor Ivo Stier volt horvát külügyminiszter múlt héten hétfőn mondott le, három nappal azután, hogy a horvát parlament bizalmat szavazott a HDZ és liberális Horvát Néppárt (HNS) vezette új koalíciós kormánynak. A politikus közölte, hogy továbbra is tagja marad a nagyobbik kormányzó pártnak és a kereszténydemokrata politikát fogja képviselni a parlamentben. Hétfőn le is tette a képviselői esküt.

Sajtóértesülések szerint Stiernek nem tetszett, hogy a HDZ a liberálisokkal kötött új koalíciót. A külügyminiszter a volt kisebbik kormányzó párt, a Híd Függetlenek Listája (Híd) párttal való együttműködés mellett állt ki az elejétől fogva. A HDZ-hez közelálló forrásokra hivatkozva a lapok azt írták: Stier nem fordul a kormány és Plenkovic ellen, de szeretné elérni, hogy a HDZ-ben demokratikusabbak legyenek a folyamatok. A volt külügyminiszter egyelőre maradt a HDZ titkára.

Stier távozása utána a horvát kormányfő kijelentette, hogy nem fog változni a horvát külpolitika. "Továbbra is összehangoltan irányítjuk külpolitikánkat, ahogy eddig is tettük, megvédve a nemzeti érdekeket és tiszteletben tartva a nemzetközi jog kereteit, amelyre elvi álláspontjainkat építettük" - mondta Plenkovic.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!