Menyhárt: a Magyar Közösség Pártja a felvidéki magyarság magva

Külföld, 2018.09.29

A Magyar Közösség Pártja (MKP) a felvidéki magyarság magva - jelentette ki Menyhárt József, az MKP elnöke a felvidéki magyar párt ünnepi kongresszusán, amelyet a szervezet létrejöttének 20. évfordulója alkalmából tartottak Dunaszerdahelyen szombaton.

Menyhárt József beszédében felidézte a felvidéki magyar párt fennállásának néhány fontos állomását, és méltatta az MKP volt vezetőit. A volt elnökök közül Csáky Pált és Berényi Józsefet említette, rámutatva: ők olyan vezetők voltak, akik egyben tartották a közösséget, és képesek voltak arra, hogy akkor hozzanak döntéseket, amikor kell, még akkor is, ha ezek sokszor nem voltak könnyű döntések.

Az MKP vezetője szólt a pártban 2016-ban lezajlott tisztújításról, amikortól - mint fogalmazott - "egy csapatba került a hagyomány és a nóvum", majd beszélt az azóta elért eredményekről és a célkitűzésekről. Előbbiek között említette a Felvidék gazdaságfejlesztési programját, a magyar állami támogatással megvalósuló Baross-tervet, az óvodafejlesztési programot, a sikerrel megvalósított aláírásgyűjtéseket, valamint - a ma7 médiacsalád létrehozására utalva - azt is, hogy sikerült médiát adni a felvidéki magyar közösségnek. Az eredmények kapcsán rámutatott: az anyaország nem engedte el a felvidéki magyarság kezét, s ezt magának a közösségnek is meg kell mutatni.

Menyhárt az előttük álló feladatok között említette a novemberi helyhatósági választásokat, ahol - mint mondta - az a cél, hogy minél több polgármestert és önkormányzati képviselőt szerezzenek a felvidéki magyar közösségnek, valamint a jövő évi államfőválasztást is, amelyen az MKP-nak ismét saját jelöltje lesz.

A célkitűzésekre utalva hangsúlyozta: a felvidéki magyarság dolga a folytonosság és a továbbhaladás. Leszögezte: "tudjuk mi a dolgunk, mi vagyunk a magva a felvidéki magyarságnak".

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos beszédében kiemelte: az első egységes nemzetiségi alapon szerveződő párt létrejöttével a felvidéki magyar közösség azt üzente, hogy él és élni akar. Hangsúlyozta: az MKP ezután meghatározó alakítója lett a felvidéki magyarság két évtizedének, s amíg hisznek és bíznak benne, addig ez így is marad. A miniszteri biztos a nemzetpolitikai intézményrendszer kialakításáról és a külhoni magyar területeken megvalósításra kerülő programokat példaként felhozva elmondta: Magyarország kormánya 2010 óta minden erejével azon van, hogy erősítse a külhoni magyar közösségeket.

"A mi célunk és érdekünk az, hogy a határon túli erős, felelősségteljes, a saját sorsukról dönteni képes közösségek éljenek, amelyek élén olyan vezetők állnak, akik tudják, mi a jó a közösségnek (...) mi úgy látjuk, hogy az MKP ennek a tudásnak a birtokában van, ezért a magyar kormányra, ahogy eddig, úgy a jövőben is számíthatnak" - szögezte le Szilágyi Péter.

A kongresszuson felszólalt az MKP két korábbi elnöke. Csáky Pál, az MKP jelenlegi európai parlamenti képviselője a párt fiataljaihoz szólva azt mondta: ha majd azok a "rossz árnyak eltűnnek a süllyesztőben", akik 2009-ben szétszakították a pártot, nekik, fiataloknak kell majd újravarrniuk a magyar egységet, de azt csakis tiszta értékekre, a közösséggel szembeni elkötelezettségre lehet építeni.

Berényi József, az MKP elnökségi tagja, a párt korábbi elnöke beszédében az elmúlt néhány év eredményeit idézte fel, köztük kiemelt helyen említette a Dél-Szlovákia felzárkóztatását célzó dokumentumot, amelyben megfogalmazták a területi önkormányzatiság igényét. Az önkormányzatiság megvalósítása nem feszültségszítást, hanem a magyarság megmaradását célozza - szögezte le.

A Csallóköz központjának számító város művelődési központjában megrendezett, egész napon át tartó ünnepi kongresszuson mintegy ötszázan vettek részt, a felvidéki magyar párt küldöttein kívül magyarországi és külhoni magyar területekről érkezett vendégek, felvidéki magyar szervezetek, valamint különböző szlovák pártok képviselői.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!