Menyhárt: megismételhetetlen fontosságú megyei választás előtt áll a felvidéki magyarság

Külföld, 2017.10.28

Megismételhetetlen fontosságú a november 4-i szlovákiai megyei választás a felvidéki magyarságnak, mert öt évre meghatározza a helyzetét - jelentette ki Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke szombaton Dunaszerdahelyen, a választási kampányt lezáró rendezvényen.

Menyhárt József rámutatott: az egy hét múlva megrendezendő megyei választásnak több szempontból is rendkívüli a tétje, részint amiatt, mert eredményei - a megyei és a helyhatósági választások időpontjainak összevonása miatt - ezúttal nem négy, hanem öt évre szólnak, főként pedig azért, mert a következő megyei választáson vélhetően már alacsonyabb lesz az esélye a felvidéki magyarságnak arra, hogy a mostanihoz hasonló erős megyei képviseletet szerezzen.

"Addigra beérik az a megyerendszer, amelyet még Vladimír Meciar talált ki" - mondta a felvidéki magyar párt elnöke. Ezzel arra a helyzetre utalt, hogy a rendszerint viszonylag alacsony részvételű megyei választás és a viszonylag nagy érdeklődésre számító helyhatósági választás összevonása miatt az eredményeket még inkább befolyásolhatja az a körülmény, hogy a jelenlegi megyéket úgy alakították ki, hogy azokban a magyarok aránya a lehető legalacsonyabb legyen.

"Nagyon fontos, hogy mindenki érezze, a megyéknek olyan kompetenciái vannak, amelyeket nem engedhetünk ki a kezünkből" - hangsúlyozta Menyhárt József. Kifejtette: a megyei önkormányzatnak a szociális szférát, az egészségügyi intézményeket, az infrastruktúra karbantartását, valamint a határon átnyúló kapcsolattartást érintő hatáskörei mind olyan területek, amelyeken - a megyei választáson elért jó eredmény és a magyar képviselet megerősítése esetén - legalább részben sikerülhet ellensúlyozni annak negatív következményeit, hogy a szlovák kormányok folyamatosan elhanyagolják a magyarok lakta régiókat, gazdaságilag leszakadó térséggé téve azokat.

"A november 4-én hozott döntés a következő öt évben meghatározza a felvidéki magyarság helyzetét" - szögezte le a magyar párt elnöke. Hozzátette: az olyan intézkedések, mint Magyarországnak a Felvidéken megvalósuló gazdaságélénkítő programja vagy az óvodaprogram "az anyaország felénk nyújtott keze", de ennek a térségnek a saját erejét, azt, hogy kezébe tudja venni a sorsát, egy ilyen regionális választáson kell megmutatnia.

Szlovákia történetében a november 4-i megyei választás már az ötödik ilyen voksolás lesz, amelyen megyefőnököket és megyei képviselőket választanak az ország 8 megyéjének élére. A választás tétje jelentős, mivel a jelenlegi közigazgatási rendszerben megyei szinten születik döntés a középfokú oktatási intézmények, illetve a kórházak és szociális intézmények jelentős részének finanszírozásáról, valamint a közúthálózat egy részének fejlesztéséről is.

A 2013-as megyei választáson a magyar szavazatokra számító két politikai erő - az MKP és a Most-Híd vegyespárt - küzdelméből az MKP került ki győztesen. Az MKP akkor két megyealelnöki posztot szerzett és közel negyven - túlnyomó többségükben saját listán indított - képviselőt juttatott az önkormányzatokba, míg a Most-Hídnak 17 helyet sikerült szereznie, de közülük 13-an koalíciós listákon indultak.

A mostani megyei választáson - amely a korábbiakkal szemben egyfordulós lesz - az MKP két megyében indít önállóan megyeelnökjelöltet, a nagyszombati megyében Berényi József korábbi pártelnököt, jelenlegi megyei alelnököt, illetve Nyitra megyében Farkas Ivánt, a párt gazdasági alelnökét. A Most-Hídnak három megyében van saját megyeelnökjelöltje, Pozsonyban Daniel Krajcer, Nagyszombatban Rigó Konrád, illetve Kassán Pataki Károly személyében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!