Merényletek Párizsban - Belgium átadta az egyik gyanúsítottat Franciaországnak

Külföld, 2018.06.05

Belgium átadta Franciaországnak a 2015. novemberi párizsi terrortámadások egyik feltételezett irányítóját, Yassine Atart - jelentette be kedden a belga szövetség ügyészség.

A 31 éves belga állampolgárságú férfit 2016 márciusában vették őrizetbe Brüsszelben, azóta egy belgiumi börtönben raboskodott.

Innen szállították át kedd reggel Franciaországba nemzetközi elfogatóparancs alapján, ahol is előzetes letartóztatásba fog kerülni - közölte Eric Van Der Sypt, a vádhatóság szóvivője.

Yassine Atar testvére, Oussama a nyomozók szerint szintén részt vett a párizsi, majd a későbbi brüsszeli robbantásos merényletek megszervezésében. A hosszú ideig álnéven bujkáló férfit a biztonsági szolgálatok szerint az év elején valószínűleg megölték Irakban. Yassine és Oussama Atar egyébként unokatestvérei voltak a brüsszeli öngyilkos támadásokat elkövető Bakraoui-fivéreknek.

2016. március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, amelyben 32-en meghaltak és 340-en megsebesültek. 2015. november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, ezekben 130 ember vesztette életét.

Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!