Merkel: Németország hozzá akar járulni a nyugat-balkáni konfliktusok megoldásához

Külföld, 2018.04.13

Németország hozzá akar járulni a nyugat-balkáni konfliktusok megoldásához, és a régió kulcsfontosságú országának tartja Szerbiát - mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben Aleksandar Vucic szerb államfővel folytatott megbeszélése előtt.

Angela Merkel, aki az idén már másodszor fogadta a szerb elnököt, sajtónyilatkozatában kiemelte: kormánya és az Európai Bizottság törekvései jelzik, hogy az Európai Uniónak fontos a nyugat-balkáni térség.

Rámutatott, hogy májusban Szófiában a bolgár soros EU-elnökség szervezésében EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozót tartanak, és júliusban Londonban megrendezik az úgynevezett berlini folyamat újabb Nyugat-Balkán konferenciáját.

Hozzátette, hogy Szerbiának kulcsszerepe van a Koszovó és Bosznia-Hercegovina körüli konfliktusok rendezésében, ezért fontos, hogy Berlin és Belgrád szorosan együttműködjék.

Kiemelte, hogy Ana Brnabic miniszterelnök kormánya "nagyon bátran viszi előre a reformokat", ami az ország gazdasági teljesítményében is tükröződik.

Aleksandar Vucic hangsúlyozta, hogy Szerbia a térség konfliktusainak lezárásában érdekelt. Mint mondta, minden újabb konfliktus "száz évvel visszavetné" a régiót.

Hozzátette: egyedül Szerbián múlik, hogy sikerül-e 2025-re felkészülni az európai uniós tagságra. A csatlakozáshoz "kemény döntéseket" kell meghozni - mondta. Kiemelte, hogy hazájának Németország az első számú gazdasági partnere, a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 4,4 milliárd eurót (1370 milliárd forint) tett ki, és az idei első negyedévben 12,6 százalékos növekedést regisztráltak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!