Merkel: folytatni kell a tárgyalásokat az EU és az Egyesült Államok szabadkereskedelmi megállapodásáról

Külföld, 2017.06.06

A klímavédelem ügyében támadt nézeteltérések ellenére tovább kell fejleszteni Németország és az Egyesült Államok szoros gazdasági kapcsolatait, és újra meg kell indítani a tárgyalásokat az Európai Unió és az Egyesült Államok tervezett szabadkereskedelmi megállapodásáról - emelte ki Angela Merkel német kancellár egy keddi beszédében.

Hivatalának közleménye szerint az észak-németországi kereskedelmi és ipari kamarák szövetségének (IHK Nord) greifswaldi közgyűlésén hangsúlyozta, hogy Németország nyitott a tavaly megrekedt tárgyalások folytatására.

Az EU és Kanada megállapodása, a CETA megmutatta, hogy a "modern" szabadkereskedelmi megállapodások hozzájárulhatnak a magas szintű szociális, ökológiai és fogyasztóvédelmi szabványok megerősítéséhez, és világszerte iránymutató szabványok, standardok alakulhatnak ki, ha sikerül szabadkereskedelmi megállapodást kötni az olyan meghatározó, "nagy piacok" között, mint az európai és amerikai - mondta Angela Merkel a kancellária közleménye szerint.

Hírportálok beszámolói alapján arról is beszélt, hogy német részről a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után lehet szó a tárgyalások folytatásáról. A megállapodás esélyeiről azt mondta, hogy "nagyon pozitív" jelek érkeznek Wilbur Ross amerikai kereskedelmi minisztertől.

A kancellária közleménye szerint Angela Merkel aláhúzta, hogy Németországnak nagyon fontos a piacok nyitottsága, és a szabad és méltányos, fair kereskedelem.

"Ezért szegülünk szembe a protekcionista tendenciákkal, amelyek rövidtávon ugyan sikerre vezethetnek, de közép- és hosszútávon kártékonyak" - mondta a német kancellár.

Kiemelte, hogy a világ legfejlettebb ipari államait és legnagyobb feltörekvő országait összefogó G20-csoport soros német elnökségének legrangosabb találkozóját, a júliusi hamburgi G20-csúcson elfogadandó zárónyilatkozatban rögzíteni kell a nyitott piacok és a szabad kereskedelem elvét.

A kereskedelem szabadsága és a piacok nyitottsága alapvető a jóléthez, a gazdasági növekedéshez és a foglalkoztatottság bővítéséhez - mondta Angela Merkel.

Hozzátette: az EU-ban a kereskedelempolitikai kérdésekben illetékes Európai Bizottság arra törekszik, hogy minél hamarabb elkészüljék az EU és Japán szabadkereskedelmi megállapodása. Meg kell gyorsítani az EU és India között kötendő megállapodásról kezdett tárgyalások folyamatát is, és elő kell mozdítani a beruházási tevékenység szabályozásáról szóló EU-Kína megállapodás ügyét is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!