Merkel: szorosabb együttműködés szükséges Törökországgal a kurd szeparatizmus ügyében

Külföld, 2017.02.02

Szorosabb együttműködésre van szükség a német és török belügyminisztériumok között a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szeparatista szervezettel kapcsolatos kérdésekben - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Ankarában, Binali Yildirim török miniszterelnökkel közös sajtóértekezletén. Merkel fontosnak nevezte a szólás- és sajtószabadságot, valamint a hatalmi ágak szétválasztását.

Merkel hozzátette: Berlin és Ankara egyeztetnek a PKK terrortevékenységével kapcsolatban. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Németország Törökországhoz hasonlóan terrorszervezetnek tartja a PKK-t.

Yildirim leszögezte, hogy több támogatásra van szükségük Németország részéről a terrorizmus ellen, különösen a július 15-i puccskísérlet kiterveléséért felelőssé tett, Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatával szemben, amelyet Ankara terrorszervezetnek tekint. A hivatalos török álláspont szerint Gülen mozgalma nyugodtan tevékenykedhet Európa országaiban.

A török kormányfő elmondta: értékelték, miként tudják frissíteni az elkövetkező hónapokban a tavaly márciusi menekültügyi megállapodásnak azt a részét, amely Törökország európai uniós csatlakozására vonatkozik.

Merkel hozzátette: országaik illetékesei megbeszéléseket folytatnak a török állampolgárok schengeni vízummentességének egyik legfontosabb feltételéről, a török terrorellenes törvény megváltoztatásáról, amely Brüsszel szerint túl tágan értelmezi a terrorista fogalmát.

A német kancellárnak a nap folyamán megmutatták a török parlament azon szárnyát, amelyet a hatalomátvételi incidens éjszakáján bombatámadást ért.

Merkel hangsúlyozta, hogy a puccskísérletet követő politikai lépéseknél figyelembe kell venni a szólás- és sajtószabadság, valamint a hatalmi ágak szétválasztásának jelentőségét. Yildirim megfogadta, hogy az összeesküvők felelősségre vonását a jogállam keretein belül, a bosszú érzését mellőzve hajtják végre.

Merkel délután Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tartott közös sajtótájékoztatót, amelyen a német kancellár az "iszlamista terror" kifejezést használta. Erdogan muzulmánként ezt kikérte magának, ennek ellenére Merkel este ismét kimondta a nemkívánatos szókapcsolatot.

A német gazdaság a török export első számú felvevőpiaca. A két ország közötti éves kereskedelmi forgalom eléri a 35 milliárd dollárt (közel 10 ezer milliárd forint). Németországban mintegy 3,5 millió török él - írta csütörtökön a Habertürk török napilap internetes oldalán.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!