Mike Pence: a Mueller-bizottságnak le kellene zárnia az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatot

Külföld, 2018.05.10

Ideje lenne már, hogy a Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság lezárja a 2016-os amerikai választási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozással kapcsolatos vizsgálatot - jelentette ki Mike Pence amerikai alelnök az NBC televíziónak csütörtökön.

Az alelnököt a Washington melletti Andrews katonai légi bázison csütörtökre virradó éjjel kapták kameravégre az NBC munkatársai, miközben az Észak-Koreában szabadon bocsátott három amerikai állampolgár érkezésére várt. Az interjú azonban csak később, a nap folyamán került adásba.

Pence hangsúlyozta: az Egyesült Államok érdekei azt kívánják meg, hogy a Mueller-bizottság mielőbb fejezze be munkáját. "A Fehér Ház teljes mértékben együttműködött a vizsgálóbizottsággal" - szögezte le, s hozzátette, hogy a kormányzat több mint egymillió dokumentumot adott át a bizottságnak. "Nagy tisztelettel arra bátorítanám a különleges vizsgálóbírót és csapatát, hogy most már zárja le a munkáját" - fogalmazott Pence.

Nem foglalt állást azokat a Donald Trump személyes ügyvédjét, Michael Cohent érintő információkkal és jelentésekkel kapcsolatban, melyek szerint Cohen vállalata tavaly félmillió dollárt kapott Viktor Vekszelberg orosz milliárdostól annak egyik amerikai leányvállalatán keresztül. "Ezek magánügyek és nekem nincs is információm róluk" - jegyezte meg Mike Pence.

Vekszelberget Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közelállónak tartják, és egyes amerikai lapinformációk szerint Cohen révén juttatott pénzt Donald Trump kampányának. A sajtóban megjelent állításokat azonban eddig még nem bizonyították. Tény viszont, hogy Vekszelberg - más orosz oligarchákkal együtt - rajta volt azon a szankciós listán, amelyen a 2016-os amerikai választási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozás miatt büntető intézkedésekkel sújtott orosz személyek szerepelnek. A Robert Mueller vezette vizsgálóbizottság munkatársai pedig az idén télen meg is hallgatták őt.

A Mueller-bizottság a 2016-os választásokba történt állítólagos orosz beavatkozást vizsgálja, de eddig még nem tudott bizonyítékot felmutatni arra, hogy Donald Trump vagy kampányának munkatársai összejátszottak volna oroszokkal a választási győzelem érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!