Mike Pence: Washington továbbra is szeretné alapvetően átalakítani az amerikai-kínai viszonyt

Külföld, 2019.10.24

Washington továbbra is szeretné alapvetően átalakítani az amerikai-kínai viszonyt - jelentette ki Mike Pence amerikai alelnök a washingtoni Wilson Központban mondott beszédében csütörtökön.

Az alelnök - miközben hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat konstruktív kapcsolatokra törekszik Kínával - élesen bírálta a kínai politikát. A többi között kijelentette, hogy Kína kommunista pártja - mint fogalmazott - egyszerűen eltávolodik a nagyvilágtól és a "csekkfüzet diplomáciáját" alkalmazza annak érdekében, hogy elfordítson nemzeteket, például Tajvantól Kína felé.

Az alelnök beszédét nagy várakozás előzte meg az amerikai elemzők körében, részben azért, mert utoljára egy évvel ezelőtt mondott Pekingben elégedetlenséget kiváltott beszédet Kínáról és az amerikai kormányzat Kína-politikájáról, részben pedig azért is, mert az amerikai álláspont kifejtésére az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások újabb, pénteken tartott fordulója előtt került sor.

A Woodrow Wilson elnökről elnevezett washingtoni nemzetközi kutatóközpontban mondott csütörtöki beszédében Mike Pence azt állította: Kína autoritárius (önkényuralni) állam. Bírálva Pekinget leszögezte: "Amerika és vezetői immár nem táplálnak reményeket azt illetően, hogy egyedül a gazdaság átalakítása a kommunista Kína önkényuralmi rendszerét szabad és nyílt társadalommá teszi, olyanná, amely tiszteletben tartja a magántulajdont, a jogállamot és a kereskedelem nemzetközi törvényeit".

Az amerikai politikus bírálta Kína ázsiai és szomszédjaival kapcsolatos politikáját. Azt hangoztatta: ázsiai katonai akcióival és szomszédjai iránti magatartásával Kína az elmúlt esztendőben "egyre provokatívabb" lett. Bírálatot fogalmazott meg Hongkonggal kapcsolatban is. Mint mondta: a kínai vezetés szerinte csonkítja "a jogokat és a szabadságot" Hongkongban.

Hongkong élő példa arra, hogy mi történhetne, ha Kína magáévá tenné a szabadságot.(...) És mégis, az elmúlt néhány évben Peking egyre gyakrabban avatkozott be Hongkong ügyeibe, és megnyirbálta a hongkongi emberek jogait és szabadságát, amelyet pedig kötelező érvényű nemzetközi egyezmény biztosít".

"Veletek vagyunk, ihletet adtok nekünk. Arra bíztatunk benneteket, hogy maradjatok az erőszakmentes tiltakozás mellett" - üzente az Egyesült Államok alelnöke a hongkongiaknak.

Élesen bírálta Pence a Kínában élő muszlim vallású ujgur kisebbség elnyomását is, majd kitért az amerikai profi kosárlabda-szövetségre is, amelyet egy korábbi vita miatt "az autoriter kínai rezsim fiókvállalatának" nevezett.

Az alelnök mindazonáltal hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat "nem akarja visszafogni Kína fejlődését", és ezért is törekszik konstruktív viszonyra az ázsiai óriás-ország vezetőivel. "Ragadjuk meg a történelemnek ezt az egyedülálló pillanatát az újrakezdésre, és fejezzük be azt a kereskedelmi gyakorlatot, amely oly hosszú időn keresztül kihasználta az amerikai népet" - szögezte le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!