Mike Pompeo: még sok a tennivaló a második amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó előtt

Külföld, 2018.09.21

Még sok a tennivaló a második amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó előtt - hangsúlyozta pénteken Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Fox televíziónak adott interjújában.

Az amerikai diplomácia vezetője ugyanakkor megerősítette, hogy Washington dolgozik az újabb csúcstalálkozó előkészítésén.

"Gondoskodnunk kell a megfelelő feltételekről és arról, hogy a két vezető olyan helyzetben legyen, amikor lényegi előrehaladás érhető el" - fogalmazott Pompeo.

A miniszter interjút adott az MSNBC televíziónak is. Ebben az interjúban reményét fejezte ki, hogy Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető újabb találkozójára "nem a távoli jövőben" kerül sor. A találkozó céljaként Pompeo az Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről szóló tárgyalást, illetve az ezen elérendő előrehaladást jelölte meg. "A döntés az elnöké" - szögezte le, és hangsúlyozta, hogy az Észak-Korea ellen hozott nemzetközi szankciók mindaddig érvényben maradnak, amíg Phenjan fel nem adja a Washington által fenyegetésként értékelt atomfegyver-programját. Pompeo hozzátette: reméli, hogy a szintén nem távoli jövőben Phenjanba utazhat. A külügyminiszter fontos lépésnek minősítette a héten lezajlott csúcstalálkozót Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között. Mun Dzse In e csúcstalálkozó után elmondta, hogy Kim Dzsong Un egy Donald Trumphoz intézett levélben kérte az újabb csúcstalálkozó lehetőségét. A dél-koreai elnök szerint az észak-koreai vezető az amerikai elnökkel tartandó újabb csúcstalálkozón megtárgyalná ugyan országa atomfegyver-mentesítését is, de elsődleges célja a koreai háború végleges lezárása. Az 1950 és 1953 közötti háborút ugyanis nem béke-megállapodással, hanem csak tűzszünettel zárták le. A Fehér Ház nyitottnak mondta magát az újabb találkozóra. Mike Pompeo pedig szerdán bejelentette: találkozóra hívta meg észak-koreai kollégáját a jövő héten New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának idején, valamint egy másik találkozót is javasolt Bécsben észak-koreai tisztségviselők és Stephen Biegun amerikai különmegbízott között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!