Mike Pompeo: törvénytelenek Peking területi követelései a Dél-kínai-tengeren

Külföld, 2020.07.13

Törvénytelenek Peking területi követelései a Dél-kínai-tengeren - jelentette ki hétfőn kiadott közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Leszögezte: az amerikai álláspont szerint Kínának "nincs joga" arra, hogy kiaknázza a Dél-kínai-tenger nagy részének part menti erőforrásait.

A tárcavezető azzal vádolta meg Kínát, hogy "megfélemlítő propagandát" folytat a térség államai ellen, éppen ezeknek az erőforrásoknak a kihasználása érdekében.

Kína a Dél-kínai-tenger egész térségét magának követeli, s a vitatott területen több mesterséges szigetet is létrehozott. A tenger e vidékeit a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tudja.

Az Egyesült Államok "dél-ázsiai szövetségesei és partnerei mellett áll a part menti erőforrások kiaknázására vonatkozó szuverén jogaik megóvásában" - szögezte le közleményében Mike Pompeo.

Álláspontjának alátámasztásakor az amerikai kormányzat rendszeresen hivatkozik arra a 2016-ban született nemzetközi bírósági döntésre, miszerint Kínának nincs jogi alapja a követelt területek feletti szuverenitásra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!