Mike Pence alelnök közleményben cáfolta, hogy elnökségre pályázna

Külföld, 2017.08.06

Mike Pence amerikai alelnök közleményben cáfolta, hogy a 2020-ban rendezendő elnökválasztáson indulni készülne az elnökjelöltségért.

Az alelnök a The New York Times című lap jelentésére reagálva közleményben "szégyenteljesnek" és "megbotránkoztatónak" nevezte az állítást. "A cikkben megfogalmazott állítások határozottan hamisak, és a média legújabb kísérletét jelentik a kormányzat megosztására" - fogalmazott Pence.

A lap a hétvégi számában azt írta, hogy néhány republikánus politikus a háttérben már Mike Pence elnökségét készíti elő, a legkésőbben a 2020-as elnökválasztásra. Az alelnök néhány meg nem nevezett tanácsadójára hivatkozva a The New York Times azt állította: Pence tanácsadói bizalmasan már közölték a Republikánus Párt nagy adományozóival, hogy amennyiben Donald Trump nem indulna 2020-ban, akkor az alelnök ambicionálja saját jelöltségét.

Mike Pence "hamis hírnek" minősítette a cikket, s leszögezte: az egész kormányzat azon dolgozik, hogy elősegítse Trump elnök célkitűzéseinek megvalósítását és Donald Trump újraválasztását. "Minden más sugalmazás nevetséges és egyúttal abszurd is" - hangsúlyozta a közleményben Pence.

A The New York Times állítása szerint az alelnök már létre is hozott egy saját, "hatalmi bázist" is, amelynek része volna egy "Nagy Amerika Bizottság" nevű politikai akciócsoport, amely a kampányra gyűjtene pénzt.

Reagált a híresztelésre Kellyanne Conway, a Fehér Ház egyik tanácsadója is. Conway - aki korábban több mint egy évtizeden keresztül Mike Pence munkatársaként is dolgozott - az ABC televízió Ez a hét című politikai vitaműsorában leszögezte, hogy Pence valóban készül a 2020-as választásokra, de arra, hogy ismét alelnök legyen. "Mike Pence alelnök rendkívül lojális, rendkívül kötelességtudó és egyúttal hihetetlenül hatékony és aktív alelnök" - fogalmazott Conway. A tanácsadó hangsúlyozta: Donald Trump arra készül, hogy két ciklusban legyen elnök.

A The New York Times és a The Washington Post korábban arról is cikkezett: egyes republikánusok arra készülnek, hogy elmozdítsák Donald Trumpot, és helyette Mike Pence "vegye át" az elnökséget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!