Mike Pence: Oroszország destabilizálni akarta a Balkánt

Külföld, 2017.08.02

A nyugat-balkáni térség destabilizációjával vádolta meg Oroszországot Mike Pence amerikai alelnök szerdán Podgoricában, majd hozzátette: Moszkva megpróbálta elválasztani a balkáni országokat egymástól és Európa többi részétől.

A Vijesti.me podgoricai hírportál beszámolója szerint az amerikai alelnök a nyugat-balkáni országok vezetőinek csúcstalálkozóján kijelentette: Oroszország erőszakkal akar új határokat rajzolni a világ térképén, és a Balkánt is igyekezett destabilizálni.

Az alelnök szerint Moszkva tevékenysége tavaly októberben vált egyértelművé, amikor orosz ügynökök próbálták meg aláásni a montenegrói parlamenti választást, és még a miniszterelnököt is meg akarták ölni, hogy ezzel akadályozzák meg Montenegró NATO-csatlakozását. (Moszkva már októberben tagadta, hogy bármi köze lenne a montenegrói puccskísérlethez.)

Oroszország felelős a saját tetteiért - szögezte le, majd emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok újabb szankciókat léptet életbe Oroszországgal szemben.

A politikus kijelentette: azért érkezett a Nyugat-Balkánra, hogy ezzel jelezze az Egyesült Államok elkötelezettségét a térség országai iránt. Az alelnök Dusko Markovic montenegrói, Zoran Zaev macedón, Ana Brnabic szerb, Andrej Plenkovic horvát, Edi Rama albán és Denis Zvizdic boszniai miniszterelnökkel, valamint Hashim Thaci koszovói államfővel találkozott Podgoricában. "(Donald) Trump elnök vezetése alatt az Egyesült Államok folytatni fogja mindannyiuk támogatását" - szögezte le, majd hozzáfűzte, országa az egységes és békés Európa mellett kardoskodik.

Mint mondta: a háborús múlttal terhelt Balkánon most jött el az ideje annak, hogy végleg lezárják a vitás kérdéseket, megragadják a kínálkozó alkalmat, és a legtöbbet hozzák ki belőle.

Kiemelte: az amerikai elnök felszólította Moszkvát, hogy hagyjon fel destabilizációs tevékenységével. "Az Egyesült Államok elvet minden erőszakos kísérletet, fenyegetést vagy megfélemlítést a térségben és a szélesebb régióban. A Nyugat-Balkánnak önmagának kell döntenie a jövőjéről" - tette hozzá.

Szerdai sajtótájékoztatóján - amelyet Dusko Markovic montenegrói miniszterelnökkel közösen tartott - Mike Pence ennél határozottabban fogalmazott, amikor kijelentette: a Nyugat-Balkán jövője Nyugaton van.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Washington erősíteni kívánja a kapcsolatot az amerikai hadsereg és a balkáni országok hadereje között. A térség országai közül Albánia, Horvátország és Montenegró tagja a NATO-nak.

A 650 ezres, Adria-parti Montenegró júniusban csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez. Az országnak mindössze kétezer fős hadereje van. Moszkva azonban rosszallta Montenegró NATO-csatlakozását, és azt is rosszallóan fogadta, hogy Podgorica csatlakozott az Oroszország elleni európai uniós szankciókhoz, a kis ország ugyanis néhány évvel ezelőtt még Oroszország szövetségese volt.

Mike Pence emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok azt várja szövetségeseitől, a bruttó hazai termékük 2 százalékát fordítsák védelmi célokra. Felkészültnek kell lenni - mondta -, mert a terrorizmus a Nyugat-Balkánon, Európában és az Egyesült Államokban is mindenkit fenyeget.

A magas rangú amerikai politikus balkáni látogatása nemcsak a térség, hanem Oroszország számára is üzenet lehet, Moszkva ugyanis igyekszik megtartani és megerősíteni a hatalmát a Balkánon, főként azokban az országokban, amelyeket hagyományosan jó, történelmi és vallási kapcsolat fűz Oroszországhoz. Ilyen ország lehet Szerbia, Montenegró és Macedónia. Szerbia azért is lehet érdekes mind a Kelet, mind a Nyugat számára, mert Belgrád évek óta a két oldal között egyensúlyoz, európai uniós tagságra törekszik, mindazonáltal nyíltan vallja, hogy erős kapcsolat fűzi Moszkvához, és nem csatlakozott az Oroszország elleni uniós szankciókhoz sem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!