Milos Zeman jelenlegi elnök a közelgő cseh államfőválasztás nagy esélyese

Külföld, 2017.09.14

Milos Zeman jelenlegi cseh köztársasági elnök a januári új államfőválasztás legnagyobb esélyese - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét a Focus közvélemény-kutató ügynökség hozta nyilvánosságra csütörtökön.

Csehországban Milan Stech, a cseh parlamenti felsőház, a szenátus elnökének döntése alapján 2018. január 12-én és 13-án tartják meg az államfőválasztást.

A Focus augusztusi felmérése szerint Milos Zemant a megkérdezettek 28,1 százaléka tervezi támogatni, míg várható ellenfeleinek támogatottsága ennek alig fele. Eddig több mint egy tucat személyiség jelezte, hogy indulni készül az elnökválasztáson. Közülük Jirí Drahosnak, a cseh tudományos akadémia volt elnökének támogatottsága a legnagyobb, 13 százalékos. Az emberek 40 százaléka mindazonáltal azt mondta, hogy még nem döntötte el, kire fog szavazni.

A legfőbb állami tisztségre pályázóknak november 7-ig kell hivatalosan bejegyeztetniük magukat. Ennek feltétele, hogy legalább tíz parlamenti képviselő vagy húsz szenátor támogassa jelölésüket. A harmadik lehetőség az, hogy megszerzik legalább 50 ezer állampolgár írásos támogatását. Az államfőválasztást az nyeri meg, aki megszerzi a szavazatok több mint 50 százalékát. Amennyiben ilyen nincs, a két legtöbb szavazatot kapott jelölt jut be a második fordulóba, amelyen a legtöbb szavazatot szerző jelölt győz.

Az ötvenezer támogatói aláírást eddig hárman szerezték meg: Milos Zeman, Jirí Drahos és Michal Horácek ismert dalszövegíró. Zemant elsősorban az idősebbek, a baloldali beállítottságú szavazók, a szociáldemokrata, a kommunista párt és az ANO mozgalom hívei támogatják. Jirí Drahos támogatottsága az értelmiségi körökben a legmagasabb.

A közszolgálati Cseh Rádió szerint, amely a felmérést megrendelte, Milos Zeman a magas támogatottsága ellenére is megosztja a társadalmat. A megkérdezetteknek csak a 36 százaléka tartaná jó elnöknek, míg 39 százaléknál negatív érzelmeket vált ki. Jirí Drahost az emberek 22 százaléka értékeli kedvezően, 15 százalék pedig negatívan.

Elemzők valószínűnek tartják, hogy az első fordulót Milos Zeman nyeri meg, de a végleges győztest illetően egyelőre csak találgatni lehet, tekintettel arra, hogy októberben még parlamenti választást tartanak, amely nagyban befolyásolhatja az elnökválasztás kimenetelét.

A hatályos szabályok szerint minden jelölt legfeljebb 40 millió koronát (464 millió forint) költhet a kampányra. A második fordulóba jutó jelöltek további 10 milliót (116 millió forint) fordíthatnak kampánycélokra.

Csehországban 2013 óta közvetlenül választják meg az államfőt. Korábban az elnököt a parlament két háza választotta meg együttes ülésén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!