Mogherini: Az Európai Unió megbízható békeközvetítő

Külföld, 2017.03.06

Észak-Korea hétfői újabb rakétakísérlete annak bizonyítéka, hogy a világ komoly biztonsági fenyegetésekkel néz szembe, és ez a helyzet továbbra is megkívánja, hogy az Európai Unió megbízható békeközvetítő legyen nem csak a szomszédjai, hanem a távoli országok számára is - jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós tagországok külügy- és védelmi minisztereinek brüsszeli találkozójára érkezve hétfőn.

Észak-Korea négy ballisztikus rakétát indított hétfőn az ország nyugati partján, a kínai határhoz közel lévő, Tungcsang-zsi nevű kísérleti telepről. A rakétákat kelet felé lőtték ki, amelyek közül három a Japán-tengerbe, Japán kizárólagos gazdasági övezetében csapódott be.

Mogherini elmondta: a béketeremtés és a béke megőrzése indokolja, hogy együttes ülést tartsanak a tagállamok külügy- és védelmi miniszterei annak érdekében, hogy az Európai Unió még megbízhatóbbá, még hitelesebbé és erősebbé váljon a védelem és biztonság területén.

Úgy fogalmazott, hogy az európai védelem és biztonság az unió számára együttes megközelítést jelent a diplomáciával, a humanitárius segítségnyújtással, a gazdasági és infrastrukturális fejlesztésekkel.

Federica Mogherini arról is tájékoztatott, hogy a brüsszeli találkozón várhatóan megerősítik az Európa biztonságát is szolgáló képzési missziók munkáját, amely ugyan nem egy európai hadsereget jelent, de az unió egyik legjelentősebb és legeredményesebb katonai tevékenységét.

Hozzátette, hogy Európa biztonságához a nyugat-balkáni régió stabilitása is hozzátartozik, ezért az Európai Unió a hétfői miniszteri ülésen, valamint a hét második felében tervezett állam- és kormányfői találkozón is ki kívánja nyilvánítani, hogy folytatja bővítési erőfeszítéseit, és "közelebb kívánja hozni" az unióhoz a térség országait.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!