Mogherini: Európa védelmének erősítése a NATO-t is erősebbé teszi

Külföld, 2016.09.27

Európa védelmének  erősítése a NATO-t is erősebbé teszi - jelentette ki Federica Mogherini az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden Pozsonyban az uniós tagországok védelmi minisztereinek informális találkozója után tartott sajtótájékoztatón.

A júliusban kezdődött szlovák uniós elnökség keretében tartott találkozón - amelyen Magyarországot Simicskó István védelmi miniszter képviselte és jelen volt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is - az EU globális kül- és védelempolitikai stratégiája gyakorlati megvalósításának lehetőségei mellett olyan témák is terítékre kerültek, mint a varsói NATO csúcson aláírt EU-NATO közös nyilatkozat átültetése, valamint a NATO-val való együttműködés szorosabbra fűzése a Szahel övezetben és Líbiában végzett uniós operációk terén.

A kétnapos találkozót lezáró sajtótájékoztatón Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője nagyon fontosnak és eredményesnek nevezte az egyeztetést, amelynek során - mint mondta - konstruktív közös javaslatokat tettek le az asztalra. Rámutatott: a találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy az EU védelmi politikájának erősítése terén egyidejűleg kell előrelépni az európai védelmi politika mindhárom fő pillérét illetően. Kifejtette: ezek a pillérek az unió globális stratégiájának gyakorlati átültetéséről szóló terv, a hadiipar kiterjesztéséről szóló európai védelmi akcióterv, valamint a varsói NATO csúcson aláírt EU-NATO közös nyilatkozat gyakorlati átültetése.

"Igazán jó úton haladunk, ami ezek valóra váltását illeti, megegyeztünk abban, hogy a NATO és az EU közös javaslatokat fog előkészíteni (a varsói nyilatkozat) gyakorlatba való átültetéséről" - mondta Mogherini, aki szerint ezeket még idén novemberben és decemberben véglegesítik.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki a találkozó keretében Jens Stoltenberggel is egyeztetést folytatott, a közös európai hadsereggel kapcsolatos felvetésekre is reagált, gyakorlatilag megismételve a transzatlanti szövetség főtitkárának délelőtti kijelentését, miszerint: az európai védelem és biztonság megerősítése és az erős NATO nincs ellentmondásban egymással. Stoltenberg arra is rámutatott: a NATO és az unió védelmének kapcsolatrendszerében fontos kikerülni a duplázódásokat.

"Az európai védelemnek az unió keretein belül való megerősítése illetve a NATO partnerség nincs ellentmondásban és konkurens viszonyban sem, mert ezek kölcsönösen erősítik egymást" - szögezte le Mogherini. Kiemelte: Európa védelmének szilárdítása a NATO-t is erősebbé teszi.

Az informális találkozón részt vett Michael Fallon brit védelmi miniszter is, aki a közös európai hadsereg témájáról szólva Pozsonyban ismét egyértelművé tette: Nagy-Britannia ellenezni fog minden, egy uniós hadsereg vagy uniós NATO-főhadiszállás létrehozására irányuló kezdeményezést, amely aláásná a NATO-t. Mogherini, a brit miniszter kijelentését és annak következményeit firtató újságírói kérdésre reagálva azt mondta: a találkozó során egyszer sem hallotta, hogy ezzel a kérdéssel összefüggésben elhangzottak volna a vétó, vagy a blokkolás kifejezésék. Megismételve a találkozó kezdetén tett kijelentését, leszögezte: az európai védelem megerősítését célzó munka nem közös európai hadsereget, hanem szorosabb védelmi együttműködést jelent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!