Mogherini: Washington nem tudja egyedül megoldani az izraeli-palesztin konfliktust

Külföld, 2018.01.31

Az Egyesült Államok nem képes egyedül megoldani az izraeli-palesztin konfliktust, de Washington közreműködése nélkül sem lehetséges a helyzet rendezése - jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán Brüsszelben.

"Semmi nem működhet az Egyesült Államok nélkül, ahogy akkor sem, ha az Egyesült Államok egymaga cselekszik" - mondta Mogherini a palesztin területekre irányuló segélyeket koordináló nemzetközi bizottság (AHLC) rendkívüli ülése után.

Az AHLC először ült össze Donald Trump amerikai elnök vitatott decemberi döntése óta, amelynek értelmében az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét áthelyezik Tel-Avivból Jeruzsálembe, elismerve utóbbit Izrael fővárosaként.

A palesztin elnök szerint az Egyesült Államok ezzel elvesztette tisztességes közvetítői szerepét a közel-keleti békefolyamatban, a Trump-kormányzat azonban azt közölte, hogy hamarosan bemutatják saját béketervüket a konfliktus rendezésére.

Ezen tervezetről Mogherini nem kívánt beszélni, mondván, hogy annak részletei még nem ismertek.

"Számunkra most az a legfontosabb, hogy mindenki ismerje fel, elengedhetetlen az Egyesült Államok részvétele ahhoz, hogy valós esély legyen a sikerre" - mondta, hozzátéve, "amerikai barátainknak pedig meg kell érteniük, hogy egyedül nehezebb lesz bármit is elérniük".

Az Európai Bizottság eközben bejelentette: újabb 42,5 millió euró támogatást ajánlanak fel a palesztinoknak. Ebből 27,6 millió eurót intézményeik megerősítésére szánnak, azon belül az elszámoltathatóság növelésére, illetve a vállalkozások és a civil szervezetek támogatására, 14,9 milliót pedig olyan programokra, melyek Kelet-Jeruzsálem gazdaságának fejlesztését és palesztin karakterének megóvását szolgálják.

Washington nemrégiben bejelentette, 65 millió dollárt visszatart a palesztinokat támogató ENSZ-szervezetnek, az UNRWA-nak az év elején átutalandó 125 millióból.

Az AHLC munkájában Izrael és a Palesztin Hatóság, illetve az Európai Unió, az Egyesült Államok, Egyiptom, Japán, Jordánia, Kanada, Norvégia, Oroszország, Szaúd-Arábia, Tunézia, valamint az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank képviselői vesznek részt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!