Molotov-koktélt dobtak egy vitatott rendező szentpétervári stúdiójára

Külföld, 2017.08.31

Ismeretlen tettesek gyújtófolyadékot tartalmazó üvegekkel dobálták meg az oroszországi kultúrharc fontos szereplőjévé vált Alekszej Ucsityel rendező stúdiójának otthont adó épületet csütörtökre virradóra Szentpéterváron.

A támadásban senki sem sérült meg és az ingatlanban is csak kisebb kár keletkezett. A lángokat még a tűzoltók kiérkezése előtt, tíz percen belül elfojtották.

A gyújtogatási kísérletet összefüggésbe hozzák azzal, hogy Ucsityel Matyilda címmel filmet forgatott a románcról, amelyet az utolsó orosz cár, II. Miklós még trónörökösként folytatott egy lengyel származású orosz balerinával, Matyilda Kseszinyszkajával (Matylda Krzesinskával). Az Oroszországban heves társadalmi vitát kirobbantó filmet a tervek szerint októberben fogják bemutatni.

A látványosnak ígérkező alkotást, amelyről a nagyközönségnek eddig csak a némi meztelenséggel fűszerezett előzetes alapján lehet sejtése, hónapokkal ezelőtt Natalja Poklonszkaja volt krími ügyész, orosz alsóházi képviselő támadta meg elsőként, azt állítva, hogy az sérti a keresztény hívők érzéseit. Poklonszkaja megpróbálta elérni az alkotás betiltását.

A rendezőt többször megfenyegették, és egy radikális szervezet kilátásba helyezte, hogy felgyújtja a filmet műsorukra tűző mozikat. Egyes hívők és keményvonalas nacionalista csoportok látatlanul is oroszellenesnek és szentségtörőnek bélyegezték az alkotást. (A bolsevikok által 1918-ban meggyilkolt uralkodót az orosz ortodox egyház szentté avatta, az ugyancsak a vörös terror áldozatává vált családjával együtt.)

A bírálók egyebek között azt is kifogásolták, hogy az év kasszasikereként beharangozott filmben a cárt a német Lars Eidinger, a balett-táncosnőt pedig a lengyel Michalina Olszanska alakítja.

A mintegy félszáz orosz filmalkotó februárban nyílt levélben tiltakozott a cenzúra ellen, hangsúlyozva, hogy világi, demokratikus államban kívánnak élni.

Vlagyimir Putyin elnök, amikor július közepén élő adásban válaszolt a állampolgárok és a stúdióba meghívott ismert személyiségek kérdéseire, kijelentette, hogy a Matyildát "senki sem akarja betiltani". Elmondta, hogy személyesen ismeri és tiszteli Ucsityelt, akit hazafias érzelmű embernek tart. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem kíván beavatkozni a rendező és a képviselő vitájába, akinek az elnök szerint "szintén joga van az saját véleményhez".

Maga Ucsityel a gyújtogatási kísérletet összefüggésbe hozta azzal, hogy csütörtökön ünnepli 66. születésnapját és ez a nap Kseszinyszkaja születésének évfordulója is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!