Montenegró jegyzékben tiltakozott Oroszországnál egy parlamenti képviselő fogva tartása miatt

Külföld, 2017.05.29

Diplomáciai jegyzékben tiltakozott a montenegrói külügyminisztérium Oroszországnál hétfőn amiatt, hogy az orosz hatóságok egy nappal korábban a moszkvai repülőtéren rövid időre megfosztottak szabadságától egy montenegrói parlamenti képviselőt.

A jegyzéket Oroszország podgoricai nagykövetének adták át.

A Vijesti.me podgoricai hírportál beszámolója szerint Miodrag Vukovic, a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) képviselője vasárnap egy fehéroroszországi konferenciára tartott, amikor a moszkvai Domogyedovo repülőtéren elfogták, és rossz egészségügyi állapotát figyelmen kívül hagyva elzárták. A politikust hétfőn szállították vissza Montenegróba.

A külügyminisztérium azt is sérelmezte, hogy az orosz hatóságok csak hosszas huzavona után engedélyezték, hogy a moszkvai szerb nagykövetség kapcsolatba lépjen a képviselővel.

Miodrag Vukovic hazatérésekor kijelentette: az orosz hatóságok bezárták és deportálták, mert az Oroszországban nem kívánatos montenegrói személyek listáján szerepel. A podgoricai orosz nagykövetség viszont kijelentette: nem zárták el a képviselőt, csak megtiltották neki, hogy Oroszország területére lépjen.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az üggyel kapcsolatban - a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) honlapjának beszámolója szerint - kijelentette: a képviselő is azok közé tartozik, akiknek az Oroszországba lépését Moszkva korábban megtiltotta, így válaszolt ugyanis arra, hogy Montenegró csatlakozott az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciókhoz. Zaharova felhívta a figyelmet arra, korábban is jelezték, hogy válaszlépéseket fognak foganatosítani, és bizonyos személyek belépésének tilalma is ezek közé az intézkedések közé tartozik.

Montenegró és Oroszország kapcsolata azt követően vált fagyossá, hogy Podgorica egyértelművé tette, Nyugat-barát politikát kíván folytatni, és stratégiai céljának tekinti az Európai Unióhoz és a NATO-hoz történő csatlakozást. Montenegró hivatalosan június elején válik a nyugati katonai tömb 29. tagjává, ami ellen Oroszország hevesen tiltakozott.

Az októberi parlamenti választáson a hatóságok egy puccskísérletet lepleztek le, amelynek a célja az volt, hogy a NATO-párti politikai erők helyett oroszbarát politikusokat juttassanak hatalomra. A podgoricai ügyészség szerint Moszkvának is köze volt a puccskísérlethez, Oroszország azonban ezt tagadta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!