Morawiecki az agrárpolitikára szánt eszközök tízszázalékos növelését javasolta az uniós vezetőknek

Külföld, 2020.05.13

Az uniós tagállamok agrárpolitikájára, ezen belül a környezet- és klímavédelemre szánt közös költségvetési eszközök tízszázalékos növelését javasolta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az uniós vezetőknek címzett levelében, melyet a PAP hírügynökség  ismertetett szerdán.

Az Európai Unió 2021-2027-es keretköltségvetése az európai növekedés egyik motorja lehet a koronavírus-járványt követően - szögezte le Morawiecki az Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság (EB) elnökéhez, Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez, valamint Janusz Wojciechowski agrárügyi biztoshoz és a tagállamok államfőihez intézett javaslatában.

Rámutatott: az európai zöld megállapodás céljai, valamint a koronavírus-járvány okozta válság leküzdését célzó lépések is "növekvő és költséges környezet- és klímavédelmi követelmények elé állítják a gazdákat".

Morawiecki aláhúzta: a járvány kapcsán az EB jóváhagyásával elindított tagállami gazdaságmentő programok szükségesek, de "új aránytalanságokat" eredményeznek, gyengítik az eddigi kohéziós és vidékfejlesztő politika pozitív hatását, "drasztikusan elmélyíthetik" a különbségeket a tagállamok között.

A gazdaságonként akár 100 ezer eurót, agrárvállalatonként pedig akár 800 ezer eurót is kitevő uniós támogatásokkal ugyanis a tagállamok egy része gazdasági erejéhez mérten fog élni, növelve saját nemzeti mezőgazdasága versenyképességét. Az országok egy része viszont nem engedheti meg magának az ilyen szintű uniós támogatásokat - fejtette ki Morawiecki.

Ennek alapján a lengyel kormányfő elégtelennek minősítette az EB által 2018-ban előterjesztett 2021-2027-es közös agrárpolitikai költségvetést, és annak tízszázalékos növelését javasolta az összes nemzeti keretre vonatkozóan.

Az említett többletforrásokat a tagállamok teljes egészében környezet- és klímavédelmi célokra használnák fel. Ezzel Morawiecki szerint az európai gazdák szempontjából egyenlő módon erősödne a közös agrárpolitika, növekedne hozzájárulása a zöld megállapodáshoz, és "konfliktusmentes módon" felgyorsulna a tagállami támogatások közeledése egymáshoz (külső konvergencia).

Április elején Morawiecki azt javasolta von der Leyennek: az EU-nak amellett, hogy átcsoportosítja költségvetését, a koronavírus elleni harcban új pénzeszközeket is be kell vetnie, melyekre elsősorban az adóparadicsomok felszámolása révén lehetne szert tenni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!