Morawiecki és Kaczynski: európai szintre kell emelni a lengyelországi életszínvonalat

Külföld, 2018.09.02

A lengyelországi életszínvonal európai szintre emelését szorgalmazta a lengyel önkormányzati választásokat megelőző vasárnapi kongresszuson Mateusz Morawiecki kormányfő és Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke.

A PiS elnöke a konferenciát megnyitó beszédében kiemelte: a következő 21 hónapban négyszer is zajlik Lengyelországban választási kampány. Ezzel arra utalt, hogy az októberi helyhatósági választások mellett jövő év májusában esedékesek az európai parlamenti választások, majd 2019 őszen a lengyel parlamenti választások, 2020-ban pedig elnökválasztás lesz.

Kaczynski arról beszélt, hogy a lengyel reformok lejáratását célzó belső és külső támadások érik Lengyelországot, amelyek "teljességgel figyelmen kívül hagyják a tényeket".

Az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban hangsúlyozta: a lengyelek az Európai Unióban akarnak élni, többek között azért, hogy az életszínvonal tekintetében "elérjék az egyenlőséget Nyugat-Európával". A lengyelek azt is tudják, hogy "olyan terheket kell viselniük, amelyeket a nyugati partnerek (a történelem folyamán) nem hordoztak" - fűzte hozzá a PiS elnöke.

Az európai kohézióra utalt a kongresszus végén felszólaló Mateusz Morawiecki is, kijelentve: kormánya az "európaiság alatt a lengyelek életszínvonalának nyugat-európai szintre emelését érti", nem pedig "vállveregetést és a Brüsszel iránti vak engedelmességet".

Hozzáfűzte: a PiS ragaszkodik Európához. "Aki az unióból való kilépéssel ijesztget, árt Lengyelországnak" - mondta, egyúttal szorgalmazta, hogy "Európán belül Lengyelország szuverén legyen", a lengyelek, ahogy a többi nemzet is, őrizzék meg identitásukat.

A miniszterelnök bejelentett egy ötpontos, a helyi fejlesztéseket támogató választási programot. A program keretében többek között 4 milliárd zlotyt (304 milliárd forint) fektetnek be széles sávú internet bevezetésére 20 ezer iskolában és kis községekben, felújítanak vidéki vasúti és buszpályaudvarokat, újraindítják az előző években megszüntetett buszjáratokat, támogatják a lakások energiatakarékossági hőszigetelését.

Kilátásba helyezte, hogy az eddigi 130 millió zlotyról (9,9 milliárd forint) 300 millió zlotyra (22,8 milliárd forint) emelik az állami hozzájárulást az utóbbi időben népszerűvé vált önkormányzati részvételi költségvetésekhez, főleg a kisebb községekben.

A konferencián Kaczynski és két kis kormánykoalíciós tömörülés elnökei - Jaroslaw Gowin kormányfőhelyettes, az Egyezmény (PG) párt elnöke, valamint a Szolidáris Lengyelország (SP) élén álló Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter - megállapodást írtak alá, ennek értelmében a helyhatósági választásokon, majd az ezt 2020-ig követő többi három választáson is közös listákat állítanak.

Lengyelországban október 21-én tartják a helyhatósági választások első fordulóját. A legutóbbi, 2014-es helyhatósági választásokon a PiS a 16 vajdaságból csak négyben szerzett többséget, ezt követően viszont győzött a 2015-ös parlamenti választáson és két konzervatív törpepárttal együtt kormányt alakított.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!