Morawiecki: Lengyelország közvetítő szerepet vállalhatna az EU és Washington közötti vitában

Külföld, 2018.06.11

Lengyelország, amelyet Washingtonban szoros szövetségesként tartanak számon, közvetítő szerepet vállalhatna az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti vitában - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Gazeta Polska című konzervatív hetilapnak adott interjúban.

Az interjúból, melynek teljes szövege szerdán jelenik meg, hétfőn részleteket idézett a lengyel sajtó.

Morawiecki szerint "bizonyára mindenki észlelte, hogy az EU és az Egyesült Államok útjai kezdenek szétválni". Úgy vélte: Lengyelországnak el kell döntenie, hogy a "kapocs, összekötő erő" szerepére vállalkozik a két hatalom között, avagy a közöttük való lavírozás "kevésbé kényelmes" helyzetét választja.

A lengyel kormány az első változat mellett van, amely "nagy esélyt" is jelent Lengyelország számára - jelentette ki Morawiecki, hozzáfűzve, hogy kabinetje "egy ilyen forgatókönyven dolgozik".

A közzétett interjúrészletekből nem derül ki, hogy a beszélgetés a hét vezető ipari hatalom (G7) hétvégi kanadai csúcsértekezlete előtt vagy után készült-e. A G7-csúcson kialakult, Donald Trump amerikai elnök távozásával végződő vitával tovább éleződött az Egyesült Államok és az EU közötti, egyebek között az alumínium- és acélimportra kivetni szándékozott, megemelt amerikai vámok miatt keletkezett feszültség.

A Lengyelországban jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt az EU-n belül a nemzetállamok és a közép-európai térség szerepének megerősítésére törekszik, az Egyesült Államokra pedig úgy tekint, mint stratégiai szövetségesre, mindenekelőtt biztonságpolitikai és energiabiztonsági kérdésekben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!