Moszkva ellenlépéseket helyezett kilátásba két orosz diplomata berlini kiutasítása miatt

Külföld, 2019.12.04

Ellenlépések egész csomagját helyezte kilátásba az orosz külügyminisztérium szerdán amiatt, hogy Németország egy georgiai állampolgárságú csecsen emigráns meggyilkolására hivatkozva kiutasított két orosz diplomatát.

A moszkvai diplomáciai tárca "felelőtlennek" és "barátságtalannak" minősítette Berlin lépését, és azt hangoztatta, hogy "megengedhetetlen" a gyilkosság felderítésének átpolitizálása.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy a válaszintézkedések kidolgozása némi időt vesz majd igénybe. Hozzátette, hogy Moszkva tanulmányozni fogja a Berlin által megfogalmazott vádakat.

A nap folyamán korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője "abszolút megalapozatlannak" nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszországnak köze lenne a merénylethez, amelyet Berlinben augusztus 23-án a georgiai állampolgárságú, az orosz sajtóban Zelimhan Hangosvili, a német közleményekben Tornike K. néven említett, 40 éves férfi ellen követett el egy bérgyilkos.

Peszkov azt mondta, hogy a Kremlnek nincsenek értesülései az incidensről. Úgy vélekedett, hogy az ügy nem lesz hatással a "normandiai négyek" - Oroszország, Németország, Ukrajna és Franciaország - december 9-i párizsi csúcstalálkozójának kimenetelére.

Szergej Nyecsajev berlini orosz nagykövet a külképviselet által kiadott közleményben megerősítette, hogy a német külügyminisztérium nem kívánatos személynek nyilvánított két orosz diplomatát arra hivatkozva, hogy az orosz hatóságok nem működnek együtt kellőképpen a bűnügy felderítésében. A misszióvezető hangsúlyozta: Berlinnek nem lehetett és nincs semmiféle bizonyítéka arra, hogy az orosz államnak köze lenne a gyilkossághoz. A "mélyen csalódott" Nyecsajev szintén a még le nem zárt nyomozás indokolatlan átpolitizálásának nevezte a történteket.

Leonyid Szluckij, az orosz képviselőház külügyi bizottságának elnöke a Németországban történteket a tavalyi Szkripal-ügyhöz hasonlította, és "az oroszellenes hisztéria újabb megnyilvánulásának minősítette.

A The Insider, a Bellingcat és a Der Spiegel közös tényfeltárásának állítása szerint a gyilkosságot egy Andrej Szokolov névre kiállított, orosz útlevéllel utazó, 49 éves férfi követte el, aki valójában az Oroszországban gyilkosság miatt körözött Vagyim Kraszikov, és aki orosz titkosszolgálatok embere lehet. A sajtóforrások tudni vélik, hogy a Kraszikov által 2013-ban Moszkvában elkövetett támadás körülményei nagyon hasonlítottak a berlinihez: az áldozattal, egy észak-kaukázusi üzletemberrel, ott is egy kerékpáros gyilkos végzett.

Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát tavaly március 4-én megmérgezték az angliai Salisburyben. A brit hatóságok szerint a meghiúsult merényletet az orosz katonai hírszerzés követte el a Novicsok idegméregcsaládhoz tartozó hatóanyaggal.

Moszkva bizonyítékokat követelt az általa megalapozatlannak minősített váddal kapcsolatban, és kifogásolta, hogy London nem engedélyezte a konzuli hozzáférést az orosz állampolgársággal is rendelkező két áldozathoz. Az incidens diplomaták kölcsönös kiutasításához és az Oroszországgal szembeni büntető intézkedésekhez vezetett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!