Moszkva és Nicosia módosítja a kettős adóztatás eltörléséről szóló kétoldalú megállapodást

Külföld, 2020.08.10

Oroszország és Ciprus hétfőn megállapodott a kettős adóztatás eltörléséről szóló kétoldalú szerződés módosításáról.

Konsztantinosz Petridesz ciprusi pénzügyminiszter Moszkvában Alekszej Overcsuk pénzügyminiszterrel tárgyalva beleegyezett az orosz feltételekbe, vagyis abba, hogy a szigetországban a jelenlegi 5-10 százalékról 15 százalékra növeljék a kamatok és osztalékok adóját az orosz illetőségűek esetében.

A felek parafálták a jegyzőkönyv tervezetét, amelyet a tervek szerint szeptemberben fognak aláírni és még idén ratifikálnak majd. A módosítás a jövő év elején lép majd hatályba. Oroszország egyúttal leállította a kettős adóztatás eltörléséről Ciprussal megkötött szerződés felmondásának augusztus 3-án megkezdett folyamatát.

A megállapodás 130-150 milliárd rubel éves bevételnövekedést jelent az orosz kincstár számára. (A rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér.) A megegyezés elmaradásának esetére az orosz hatóságok arra készültek, hogy a cégeket a ciprusi offshore lehetőségek helyett a távol-keleti Tengermellék vagy Kalinyingrád megye különleges közigazgatási övezetei felé tereljék.

Alekszej Szazanov orosz pénzügyminiszter-helyettes közölte, hogy Oroszország a Cipruséval azonos feltételekkel kíván egy hónapon belül megállapodni Luxemburggal és Máltával, és ugyanilyen javaslatot tett Hollandiának is, amire eddig nem kapott választ.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!