Moszkva magyarázatot kér Washingtontól egy Tbilisziben működő mikrobiológiai laboratórium tevékenységéről

Külföld, 2018.09.13

Moszkva hivatalos magyarázatot kér Washingtontól egy Tbiliszi közelében működő mikrobiológiai laboratórium tevékenységéről, ahol halálos kimenetelű emberkísérleteket végezhettek - közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

A közlés előzménye, hogy Igor Giorgadze volt georgiai belbiztonsági miniszter kedden sajtótájékoztatót tartott, ahol azt állította, hogy a - meg nem nevezett - hazai barátaitól kapott "dokumentumoldalak százai és ezrei" szerint amerikai katonaorvos biológusok és magánvállalkozók "a Richard Lugar (Közegészségügyi Kutatóközpont elnevezésű) laboratóriumban georgiai állampolgárokon titkos kísérleteket folytathattak".

Giorgadze azt mondta, hogy a dokumentumok szerint 2015 decemberében 30, a Lugar-központban kezelt ember halt meg hepatitis C májgyulladásban, közülük 24-en ugyanazon a napon. Ugyanezekre a forrásokra hivatkozva az exminiszter azt állította, hogy 2016 áprilisában 30-an, augusztusban pedig 13-an haltak meg úgy, hogy a halál okát a hivatalos iratokban ismeretlenként nevezték meg. Szavai szerint a halálozások ügyében nem indult vizsgálat.

Az exminiszter, aki szerda este szerepelt a Rosszija 1 televízió szerda esti vitaműsorában is, arra hívta fel Donald Trump amerikai elnököt, hogy indíttasson vizsgálatot a Georgiában Miheil Szaakasvili elnöksége alatt létesített laboratóriumban. Igor Giorgadze 1993 és 1995 között, Eduard Sevardnadze elnöksége alatt volt belbiztonsági tárcavezető.

Zaharova kijelentette, hogy az orosz külügyminisztérium magyarázatot kér az amerikai partnertárcától a Giorgadze által ismertetett "új tényekre, amelyek az Egyesült Államok fegyveres erőinek a Georgia területén lévő mikrobiológiai laboratóriumába telepített kontingensének +nem ildomos+ szerepéről tanúskodnak". A szóvivő emlékeztetett: Oroszország többször is aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a Pentagon orvosbiológiai laboratóriumokat telepít határainak közvetlen közelébe, kifogásolva, hogy a Tbiliszi elővárosában lévő Lugar-központban az amerikai hadsereg kutató alegysége működik.

A TASZSZ hírügynökség szerint Moszkvában azt feltételezik, hogy az amerikai és a georgiai kormány igyekszik eltitkolni az amerikai alegység tevékenységének valódi tartalmát és irányultságát. Georgia a maga részéről alaptalannak minősítette az aggályokat, és azt közölte, hogy a laboratórium tudományos kutatómunkát végez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!