Moszkva: Varsónak tudnia kell, mi be kerül "frontállamnak" lenni

Külföld, 2020.06.25

Oroszország abból indul ki, hogy Lengyelország tudatában van annak, mibe kerül "frontállami" státusba kerülni, egyebek között a saját biztonsága szempontjából - jelentette ki Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

Grusko arra reagált, hogy az Egyesült Államok csapatokat tervez áttelepíteni Németországból Lengyelországba.

"Úgy tűnik, abból kell kiindulni, hogy ha Varsóban tudatosan akarnak frontállami státusban rögzülni azáltal, hogy saját területükön állandó jelleggel külföldi csapatokat fogadnak, akkor nyilvánvalóan tisztában vannak az összes ezzel kapcsolatos költséggel. Egyebek között a saját biztonságuk számára" - hangoztatta a magas rangú diplomata.

Donald Trump amerikai elnök szerdán közölte, hogy az Egyesült Államok védelmi együttműködésről szóló megállapodást szándékozik kötni Lengyelországgal. Azt is közölte, hogy Varsó kérésére növelni fogják a lengyel területen állomásozó amerikai csapatok létszámát. Nem zárta ki, hogy az erősítést Németországból fogja Washington átvezényelni, ahol viszont csökkenteni kívánja a katonai jelenlétet.

"Azt hiszem, hogy ezzel nagyon erős jelzést küldünk Oroszországnak" - mondta Trump.

Lengyelországban a TASZSZ orosz hírügynökség szerint 4,5-5 ezer amerikai katona állomásozik.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes a hadászati stabilitásról folytatott hétfői bécsi orosz-amerikai tárgyaláson figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy milyen kockázatokkal jár, ha a világ különböző térségeibe közepes vagy rövidebb hatótávolságú rakétákat telepít.

Azt is hangoztatta, hogy Moszkva szerint csak elmélyíti a délkelet-ukrajnai válságot, ha Washington fegyvert szállít Kijevnek, mert ezzel felhevíti az ukrán háborúpártiak revansizmusát. Rámutatott, hogy az amerikai-ukrán közös hadgyakorlatok és a mintegy másfél ezer amerikai katonai tanácsadó ukrajnai tartózkodása a rendezésről megkötött minszki megállapodások "durva megsértését" jelentik Kijev részéről.

Az ukrán fővárosban működő amerikai nagykövetség a múlt héten bejelentette, hogy az Egyesült Államok 60 millió dollár értékben szállított Ukrajnának fegyvert és hadfelszerelést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!