Moszkva: Washington és London le akarja járatni az űrfegyverkezés elleni orosz javaslatokat

Külföld, 2020.07.24

Az űrfegyverkezés megakadályozásra vonatkozó orosz javaslatok lejáratását célozzák azok az amerikai és brit állítások, amelyek szerint az egyik Oroszország által tesztelt űrszerkezet fegyverpotenciállal rendelkezik - közölte pénteken kiadott állásfoglalásában az orosz külügyminisztérium.

A tárca a vádakat egy amerikai tájékoztatási kampány részének nevezte, amely a valós helyzetkép "eltorzításával" el kívánja terelni a nemzetközi közösség figyelmét a világűrben jelentkező "valódi fenyegetésekről", valamint igazolni kívánja a fegyverek világűrbe telepítését és ennek pótlólagos finanszírozását.

Az orosz diplomaták arra reagáltak, hogy Harvey Smith brit légimarsall, a védelmi minisztérium űrigazgatóságának a vezetője csütörtökön London aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy "Oroszország fegyver jellegű lövedéket próbált ki az egyik műholdjával". Arra figyelmeztetett, hogy "az ilyen tevékenység fenyegeti a világűr békés felhasználását, a keletkező roncsok veszélybe sodorják a műholdakat, és az egész űrbéli rendszert, amelytől a világ függ".

John Raymond tábornok az amerikai űrparancsnokság vezetője ugyancsak csütörtökön azt közölte, hogy Washingtonnak "bizonyítéka van egy műholdelhárító fegyver július 15-én történt kipróbálására, bár az nem volt romboló jellegű". Hozzátette: "Ez újabb bizonyítéka annak, hogy Oroszország folytatja erőfeszítéseit egy világűrben elhelyezett rendszer kifejlesztésére és kipróbálására, és ez megfelel a Kreml nyilvánosságra hozott katonai doktrínájának."

Ezzel szemben a pénteki orosz külügyi kommentár az hangoztatta, hogy az orosz védelmi minisztérium által végrehajtott kísérlet "nem teremtett kockázatott más űrobjektumok számára, és főleg nem sértette meg a nemzetközi jog egyetlen normáját vagy elvét sem". A moszkvai állásfoglalás szerint a kifogásolt teszt idején "egy orosz ellenőrző műhold kis távolságról egy orosz űrszerkezet vizsgálatát végezte el egy kis űrszerkezet speciális berendezésével", majd az ezzel kapcsolatos adatokat a Földre továbbította.

Az orosz diplomaták észrevételezték, hogy a Moszkvával szembeni vádak hangoztatói nem tértek ki a világűrben megvalósított brit és amerikai katonai erőfeszítésekre, egyebek között azokra a programokra, amelyek keretében az ellenőrző és a szerelő műholdakat műholdelhárító eszközként alkalmaznák. Felhívták a figyelmet arra, hogy kifogásokat éppen a hétfőn esedékes bécsi világűrbiztonsági orosz-amerikai szakértői tárgyalást megelőzően tárták a nyilvánosság elé, és kifejezték reményüket, hogy ezzel nem az eszmecsere hangnemét és eredményét kívánták befolyásolni.

A moszkvai külügyi tárca megerősítette Oroszország elkötelezettségét a világűr diszkriminációmentes, békés célú kutatása és felhasználása mellett. Állítása szerint az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége támogatja a fegyverek világűrbeli telepítésének betiltására vonatkozó orosz kezdeményezést. Ennek értelmében, egy orosz-kínai tervezet alapján ki kellene dolgozni egy kötelező erejű, sokoldalú szerződést, amely megtiltaná az űrobjektumokkal szembeni az erő alkalmazását és az ezzel való fenyegetést, valamint kiterjesztené minden országra azt a politikai kötelezettséget, hogy elsőként nem telepít fegyvert a világűrbe.

A minisztérium kifejezte Oroszország készségét, hogy megvitassa az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával a világűr problémáját és arra hívta fel ezt a két országot, hogy tartózkodjon a propagandisztikus álhírek terjesztésétől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!