Moszkva 2030-ig tartó stratégiát fogadott el az információs társadalom fejlesztéséről

Külföld, 2017.05.10

Oroszország célja a "nemzeti digitális gazdaság" kialakítása és a nemzeti érdekek biztosítása - áll Moszkvának az információs társadalom fejlesztéséről szóló, Vlagyimir Putyin elnök által a 2030-ig tartó időszakra jóváhagyott stratégiában, amely szerdán jelent meg az orosz hivatalos online közlönyben.

A stratégia alapelvei közé tartozik az állampolgárok információhoz való hozzáférési jogának biztosítása, az adatok közötti választás szabadsága, valamint az áruk és szolgáltatások fogyasztása azon formáinak megőrzése, amelyek az oroszok számára megszokottak és hagyományosak.

Az elnöki rendelet azt is leszögezi, hogy az információs és kommunikációs technológiák alkalmazásánál prioritást kell élveznie "a hagyományos orosz szellemi és erkölcsi értékeknek" és az azokra épülő "magatartási szabályoknak".

A dokumentum foglalkozik a kritikus információs infrastruktúra védelmével és a komputeres támadások következményeinek felszámolásával is.

Putyin decemberben hagyta jóvá az "Oroszország történelmének és hazafias hagyományainak meghamisítását célzó" információs hatásgyakorlás semlegesítéséről és az informatikai rendszerek védelméről is rendelkező "információbiztonsági doktrínát". Ennek stratégiai célja "az Oroszországi Föderáció katonapolitikájával összhangban" az informatikai technológiák alkalmazása eredményeként létrejövő lehetséges katonai konfliktusok stratégiai feltartóztatása és megelőzése, valamint az orosz informatikai biztonsági rendszer tökéletesítése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!