Moszkva egy etiópiai külügyminiszteri találkozót javasolt Washingtonnak

Külföld, 2018.03.05

Moszkva azt javasolta Washingtonnak, hogy az afrikai látogatáson tartózkodó Szergej Lavrov orosz és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Etiópiában találkozzon egymással - közölte Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn a parlamenti felsőház orosz belügyekbe való beavatkozással foglalkozó ideiglenes bizottságának moszkvai kibővített ülésén.

Szavai szerint az orosz vezetés hasznosnak tartana egy ilyen találkozót, a megvitatandó kérdések száma pedig egyre nő.

Lavrov Angola, Namíbia, Mozambik és Zimbabwe meglátogatása után pénteken érkezik majd meg Etiópiába. Tillerson március 6. és 13. között Csádot, Dzsibutit, Etiópiát, Kenyát és Nigériát keresi fel.

Rjabkov egyébként arról is beszámolt, hogy Oroszország és az Egyesült Államok Szíria ügyében nem nyilvános csatornákon keresztül tart fenn kapcsolatot egymással. A diplomata szerint a "többrétegű" párbeszédben mindkét oldalon több állami intézmény is részt vesz. A kapcsolattartás helyszíneként Genfet, Washingtont, New Yorkot és Moszkvát nevezte meg.

Azt hangoztatta, hogy "forrófejű" amerikai politikusok a geopolitikai céljaik elérése érdekében, a demokratizálás jelszavával takarózva ugyanolyan káoszt próbálnak meg teremteni Oroszországban, mint amilyen Ukrajnában vagy Líbiában van. Mint mondta, az orosz külügyminisztérium szisztematikusan gyűjti az adatokat az orosz belügyekbe való amerikai beavatkozásról.

Rjabkov úgy vélekedett, hogy a tájékoztatás terén kibontakozott küzdelem csak élesedni fog. A Kremlhez közeli orosz üzletemberek amerikai listázásáról kijelentette, hogy azzal Washington bizonytalanságot akar kelteni a gazdaságban. Elmondta, hogy a 422 jogi személyre kiterjedő amerikai szankciók fenyegetik a kintlévőségeket, lehetetlenné teszik az olcsó hitelhez jutást, valamint az együttműködést egy sor fejlett technológiát igénylő területen.

A helyettes tárcavezető kifogásolta, hogy az Egyesült Államok, miközben két éve folyamatosan hackerek által végrehajtott beavatkozással vádolja Oroszországot, nem kíván tárgyalásokat folytatni a kibertámadások témakörében.

A beavatkozás-ügyi bizottság hétfőn kiadott éves jelentése szerint egyébként az elnökválasztási kampány alatt megnövekedett a készpénzbeáramlás külföldről a rendszeren kívüli ellenzék képviselőihez, köztük azokhoz is, akik a voksolás bojkottálása mellett agitálnak. A dokumentum egyebek között kifogásolta, hogy "perspektivikus politikai aktivisták" külföldi ösztöndíjakban részesülnek az Egyesült Államokban és a balti országokban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!