Moszkva lecseréli washingtoni nagykövetét

Külföld, 2017.05.11

A moszkvai diplomáciai tárca az állami duma elé terjesztette Anatolij Antonov külügyminiszter-helyettes kinevezését Oroszország washingtoni nagykövetségének élére - közölte csütörtökön a Kommerszant című napilap és az Interfax hírügynökség.

Az orosz parlament alsóháza várhatóan még május folyamán dönt az új misszióvezető személyéről. A nagykövetjelölteket a tervek szerint május 18-án hallgatja meg a ház külügyi bizottsága. A misszióvezetőket a testület ajánlása alapján az elnök nevezi ki.

Antonov 2016 óta külügyminiszter-helyettes. Korábban, 2011-től a védelmi tárca helyettes vezetője volt.

A jelenlegi nagykövetet, Szergej Kiszljakot az amerikai média a tavalyi elnökválasztási kampányba történt állítólagos orosz beavatkozás egyik kulcsszereplőjeként emlegette. A diplomata szerdán jelen volt Donald Trump és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter washingtoni találkozóján, és külön fotó is készült róla az amerikai elnökkel.

Kiszljakot, aki 2008 óta áll az egyesült államokbeli orosz diplomáciai misszió élén, Moszkva a Kommerszant szerint az ENSZ terrorellenes bizottságának igazgatói posztjára jelölte.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön elfogultsággal és a független gondolkodás hiányával vádolta az amerikai sajtót. Azt kifogásolta, hogy washingtoni sajtóértekezletén Lavrovot az amerikai újságírók nem a kétoldalú kapcsolatok állapotáról, hanem főleg Oroszországnak a tavalyi elnökválasztásba történt állítólagos beavatkozásáról és James Comey FBI-igazgató leváltásáról kérdezték.

"Sem komoly, sem tréfás formában nem sikerült megállítani az amerikai újságírók (kérdéseinek) áradatát, akik nem értették, mennyire suta dolog egy másik ország külügyminiszterét arról faggatni, hogy miért történnek személyzeti változások a saját országukban" - mondta Zaharova.

"Figyelembe véve (az amerikai tömegtájékoztatásnak) az egész világ információs terére gyakorolt jelentős hatását, ez közös problémánk. Lehetetlen, hogy akik ilyen hatalmas befolyásolási eszközökkel rendelkeznek a világ közvéleményére, közben intellektuális szempontból a nullára csússzanak le" - vélekedett a szóvivő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!