Moszkva megfellebbezi a "homoszexuális propaganda" ügyében hozott EJEB-ítéletet

Külföld, 2017.06.20

Három hónapon belül megfellebbezi az orosz igazságügyi tárca az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ítéletét, amely diszkriminatívnak és több ponton is jogsértőnek minősítette a kiskorúak körében folytatott "homoszexuális propagandát" tiltó orosz törvényeket - közölte kedden a minisztérium sajtóosztálya.

A tárca nem ért egyet az EJEB álláspontjával, miszerint Oroszország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról, illetve a megkülönböztetés tilalmáról szóló cikkelyét. A minisztérium abból indul ki, hogy a "nem hagyományos szexuális kapcsolatoknak a kiskorúak körében való propagálását tiltó számos regionális törvény rendelkezései nem ellentétesek a nemzetközi gyakorlattal, azok kizárólagos célja a gyermekek erkölcsének és egészségének védelme".

A hivatalos orosz állásfoglalás szerint az említett törvények nem rendelkeznek a homoszexualitást tiltó vagy azt hivatalosan elítélő intézkedésekről, nem tartalmazzák a diszkrimináció jegyeit, és nem tesznek lehetővé túlzott intézkedéseket a közhatalom számára. A minisztérium rámutatott, hogy az orosz alkotmány a körülményektől függetlenül szavatolja az emberi és állampolgári jogegyenlőséget, és megtiltja a szabadságjogok minden társadalmi, faji, nemzeti, nyelvi vagy vallási alapú korlátozását.

Kedden kiadott közleményében az EJEB hangsúlyozta: az orosz szabályozás ugyan a kiskorúak védelmére hivatkozik, a korlátai azonban nincsenek világosan definiálva, így a rendelkezések alkalmazása önkényes, a törvény ráadásul diszkriminatív, és nem szolgál jogos közérdeket. Az ehhez hasonló szabályok csak erősítik az előítéleteket és a homofóbiát, ami pedig összeegyeztethetetlen a demokratikus társadalmak értékeivel - mutatott rá a testület.

A strasbourgi ítélet értelmében az orosz államnak a jogsértések miatt összesen 43 225 euró (13,31 millió forint) kártérítést és 5963 euró (1,83 millió forint) perköltséget kell kifizetnie a három felperes orosz melegjogi aktivistának.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!