Moszkva nem ismeri el az EJEB ítéleteit, amíg vissza nem kapja szavazati jogát az Európa Tanácsban

Külföld, 2017.10.09

Oroszország nem fogja elismerni az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ítéleteinek legitimitását, ha nem szavazhat az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén (PACE) ülésein - jelentette ki Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának elnöke hétfőn a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva.

Matvijenko emlékeztetett rá, hogy az EJEB bíróit a PACE választja meg, akiknek személyét Oroszország nem fogja legitimnek elismerni, ha nem vehet részt a róluk tartott szavazáson.

Oroszországot a PACE 2014-ben fosztotta meg szavazati jogától az Ukrajnához tartozó Krím félsziget elcsatolása és a kelet-ukrajnai válságban játszott szerepe miatt. Matvijenko kijelentette, hogy az orosz küldöttség részvétele nélkül a PACE új főtitkárának jövő évi megválasztása nem lesz teljesen legitim.

Pedro Agramunt, a PACE elnöke pénteken mondott le, amiért tavasszal orosz törvényhozókkal együtt kereste fel Szíriát. Utódját a tervek szerint hétfőn fogják megválasztani Strasbourgban.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács 47 országot tömörítő - az Európai Unió intézményrendszerétől teljesen különálló - szervezet, amely elsősorban a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok érvényesítése érdekében tevékenykedik. Az EJEB olyan ügyekben járhat el, amelyekben a panaszos már minden jogi lehetőséget kimerített a saját hazájában, és állítása szerint sérelmet szenvedett az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt valamelyik joga.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!