Moszkvában vizsgálják a Közép-Afrikában agyonlőtt három orosz újságíró holttestét

Külföld, 2018.08.05

Igazságügyi orvosszakértői vizsgálatra küldte a Közép-afrikai köztársaságban meggyilkolt három orosz újságíró holttestét az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) - közölte vasárnap Moszkvában Szvetlana Petrenko, a hatóság szóvivője.

Petrenko szerint az eljárás várhatóan két napig tart majd. Orhan Dzsemal haditudósító, Alekszandr Rasztorgujev rendező és Kirill Radcsenko operatőr holtteste vasárnapra virradóra érkezett az orosz fővárosba az Air France légitársaság menetrendszerinti járatával.

Az orosz forgatócsoport három tagját hétfőn lőtték le, helyi források szerint arabul beszélő férfiak. Mihail Hodorkovszkij orosz emigráns politikus, üzletember közölte, hogy a három újságíró az általa alapított Oknyomozás-irányítási Központtal (CUR) együttműködve orosz zsoldosszervezetekről forgatott dokumentumfilmet.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azt állította, hogy a nyomozás első adatai szerint a támadók indítéka a rablás lehetett. Zaharova szerint a forgatócsoport tagjai turistavízummal utaztak be a Közép-afrikai Köztársaságba, nem fordultak sajtóakkreditációért a helyi szervekhez.

Az ügyben, amelynek felügyeletét az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov személyes ellenőrzése alá vonta, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) emberölés címén indított eljárást.

A Franciaországtól 1958-ban függetlenné vált Közép-afrikai Köztársaságban az etnikai és vallási feszültségek miatt ingatag a helyzet, amelyet ENSZ-békefenntartóknak sem sikerült stabilizálniuk.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!