Munkajogi akcióra készülnek a brit uralkodó alkalmazottai

Külföld, 2015.03.30

Munkajogi akcióra készülnek a brit uralkodó első számú rezidenciájának alkalmazottai, akik elégedetlenek bérezésükkel és munkakörülményeikkel.

A London nyugati határában fekvő Windsor hatalmas kastélyának személyzete kedden dönt szavazással az akcióról. A kastély alkalmazottait képviselő szakszervezet (PCS) a tervezett fellépést nem nevezi sztrájknak, de kilátásba helyezte, hogy a személyzet tagjai az akció idején nem teljesítik a munkaköri leírásukban szereplő feladatokon kívül tőlük elvárt, általában "önkéntes" munkavégzésnek minősülő tevékenységeket.

Ezek közé tartozik a kastély fizető látogatóinak nyújtott túravezetés, vagy a tolmácsolás a külföldi vendégeknek.

A windsori kastély és a hozzá tartozó, kisebb városnyi területű park II. Erzsébet királynő állandó rezidenciája, amelynek jelentős része látogatható. Windsor a világ legnagyobb és legrégibb, jelenleg is eredeti funkcióját betöltő királyi kastélya. Most fordul elő első ízben, hogy az ősi rezidencia alkalmazottai munkajogi akciót vettek fontolóra.

Az elégedetlenség fő oka az alacsony bérezés. A PCS szakszervezet adatai szerint nem ritka, hogy a megüresedő állásokba 14 ezer fontot (5,8 millió forintot) alig meghaladó éves javadalmazással vesznek fel új alkalmazottakat; ez a brit alkalmazotti átlagbérnek nem egészen a fele.

A munkáltató - a brit királyi család művészeti és ingatlanvagyonát kezelő Royal Collection Trust - hétfői közleményében hangsúlyozta, hogy az alkalmazottak számára nem kötelező az idegenvezetéshez hasonló feladatok ellátása. A közlemény szerint a munkatársak közül csak azt osztják be e munkakörökbe, aki érdeklődést mutat az ilyen tevékenység iránt, és ők szakszerű képzést is kapnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!