Nagyobb incidensek nélkül zajlott az önkormányzati választás Macedóniában

Külföld, 2017.10.15

Nagyobb incidensek nélkül zajlott az önkormányzati választás Macedóniában a helyi sajtó beszámolói szerint, a részvételi arány 17 óráig 49,14 százalékos volt.

Egy helyen összeverekedtek, máshol megpróbálták lefizetni a választási bizottság tagjait, de a hatóságok gyorsan közbeléptek, és folytatódhatott a voksolás - írta meg értesüléseit a Vesti.mk macedón hírportál. A 3480 szavazóhely közül néhányban félórás késéssel indult a voksolás, mert a választási bizottság tagjainak el kellett távolítaniuk az éjszaka kihelyezett plakátokat, néhány helyen pedig rövid időre felfüggesztették a szavazást, amíg helyreállították a rendet.

A választás a jobb- és a baloldal számára is fontos volt. A négy és fél hónapja kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) megmutathatja, az eddig végzett munkája, és a tervei támogatottságra leltek a lakosság körében, míg az ellenzéki, jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE), amely korábban majdnem 11 évig vezette az országot éppen azt szeretné bebizonyítani, hogy a szociáldemokrata vezetés elveszítette legitimitását. Nikola Gruevszki volt kormányfő, a VMRO-DPMNE elnöke számára pedig azért is van nagy súlya a voksolásnak, mert pártján belül többen is felvetették, le kellene mondania a pártelnöki tisztségről, vezetése ugyanis a jobboldal gyengüléséhez vezetett. Így az sem véletlen, hogy Gruevszki már a délután folyamán azt mondta: megfigyelői számos súlyos rendellenességet észleltek a voksolás során. A belügyminisztérium közlése szerint nem voltak nagyobb szabálytalanságok.

A 81 önkormányzatból eddig 56-ot vezetett a VMRO-DPMNE, míg az SDSM csak négyet. Elemzők szerint a legszorosabb verseny a főváros irányítására pályázók között alakulhat ki, eddig jobboldali vezetése volt Szkopjénak.

Macedónia függetlenségének kikiáltása óta ez volt a hatodik önkormányzati választás, és az 1,8 millió választópolgár 260 polgármesterjelöltre, valamint 6627 képviselőjelöltre adhatta szavazatát. A voksolás tisztaságára több mint ötezer hazai, valamint 373 külföldi megfigyelő ügyelt.

A szavazóhelyek 19 órakor zártak be, az előzetes eredményeket késő este, illetve hétfőn közlik. A voksolás második körét október 29-én tartják, több önkormányzatban csak akkor derül ki, hogy a két legtöbb szavazatot kapott jelölt közül ki lesz a polgármester.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!