Nagyváradon felavatták gróf Rhédey Lajos szobrát

Külföld, 2018.06.18

Felavatták gróf Rhédey Lajos szobrát hétfőn Nagyváradon abban a parkban, amit egykor Rhédey saját birtokából adományozott a városnak.

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei elnöke avató beszédében arról beszélt, hogy az adományozó Rhédey azért is fontos szimbólum, mert "talán napjaink egyik legaktuálisabb példáját is elénk állította".

"Az, aki vagyona vagy társadalmi helyzete folytán kiemelkedik, annak erkölcsi kötelessége tudását, anyagi lehetőségeit legalább részben a köz, a közösség javára fordítani" - mondta, hozzátéve: gróf Rhédey Lajos "iránymutatás, metszően éles erkölcsi üzenet mai, feje tetejére állított világunkban".

Szavai magyarázataként hozzátette: ma az számít ügyes, talpraesett embernek, aki gyorsan, és munka nélkül gazdagszik meg. "Felkiáltójelként álljon itt a példa: a jelen közvélekedés téves, mert az utókor azt őrzi meg emlékezetében, aki a sajátjából gazdagítja a közt, és nem azt, aki saját vagyonát növeli a közösből" - tette hozzá

Ott volt a szoboravató ünnepségen Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere, aki a mecénás Rhédeyt méltatta. Kiemelte: minden tiszteletet megérdemel az, aki a közösségért élt, aki sokat tett a városért. "Milyen nagy dolog, hogy valaki több generációval ezelőtt olyan dolgokat tudott művelni, ami a mai napig üzen és élvezhető a most élő emberek számára!" - mondta a polgármester, utalva a hatalmas fákkal ölelt Rhédey-kertre.

Mile Lajos kolozsvári magyar főkonzul köszöntőjében a közéleti szerepvállalását méltatta "az arisztokrata, mecénás és irodalmár" Rhédey grófnak.

Utalt arra, hogy Rédhey a pozsonyi országgyűlésben Szatmár megye követeként kész volt "a változásokat is végigjárni" a magyarság megőrzése érdekében. Hozzátette: gróf Rhédey Lajos 200 éve adományozta a kertet Nagyváradnak, de ő volt az is, aki elsőként szorgalmazta a közvilágítást a városban.

Zatykó Gyula, az EMNP alelnöke, a Szent László Napok főszervezője kiemelte: amellett hogy Rhédey nagy mecénás volt, városalakító munkája is számottevő: a közvilágítás bevezetése mellett Nagyvárad utcáinak a lekövezése is a nevéhez fűződik.

Zatykó Gyula beszámolt arról, hogy a Rhédey-család kápolnája immár felújítva várja a látogatókat, de a most felavatott bronz mellszobor, Deák Árpád alkotása is méltó emléket állít "a váradi mecénásnak".

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!