Nariskin: egyre nagyobb a jelentősége az orosz "illegális hírszerzésnek"

Külföld, 2017.06.27

Egyre nagyobb jelentőséget ölt az orosz "illegális hírszerzés", mert az operatív helyzet a világ sok országában és régiójában egyre "nehezebbé" válik a mai világban - jelentette ki Szergej Narsikin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat(SZRV) igazgatója a TASZSZ állami hírügynökség által kedden közölt interjújában.

Nariskin az SZRV "illegális hírszerzése" megalapításának 95. évfordulója alkalmából nyilatkozott. Az "illegális hírszerzés" az orosz terminológiában az olyan kémek tevékenységét jelöli, akik mély fedésben élnek külföldön, eltitkolva kapcsolatukat az őket hivatalosan kiküldő kormánnyal.

Szavai szerint a cári biztonsági szerveknek nem volt ilyen hivatásos hálózata külföldön, ezért a szovjet titkosszolgálatnak "a nulláról" kellett elkezdenie annak kiépítését. A szolgálatot 1922. június 28-án hozták létre a szovjet-orosz belügyi népbiztosság politikai főosztálya külföldi osztályán.

"Nem minden ország engedheti meg magának, hogy illegális hírszerzése lehessen. Egyes külföldi országok szakszolgálatai felhasználják annak egyes módszereit, de nincs olyan tapasztalatuk és bázisuk, amilyennel mi rendelkezünk" - mondta.

Az orosz kémfőnök hosszas méltatásában a külföldi hírszerzés "aranytartalékának" nevezte az "illegálisokat", hozzátéve, hogy csak kevesen válnak közismertté közülük, nem ritkán csak a haláluk után.

Nariskin, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna, rámutatott, hogy az "illegális" kémhálózat tagjai "jelentős mértékben" hozzájárulnak Oroszország biztonságának szavatolásához.

Nyílt titok, hogy a mai Oroszország politikai és gazdasági életének irányításában meghatározó szerepet játszanak a szakszolgálatok munkatársai. Az elnök, Vlagyimir Putyin a hivatalosan közzétett adatok szerint 1985 és 1990 között az NDK-ban szolgált a szovjet külföldi hírszerzés kötelékében. Ezt követően alezredesi rangban dolgozott a KGB-nél, ahol különböző beosztásokat töltött be a vezető operatív megbízottétól az első osztályvezető-helyetteséig.

"A Szovjetunió külföldi hírszerző szerveiben végzett munkám éppen az illegális hírszerzéssel áll kapcsolatban. Tudom, hogy milyen emberek vannak ott" - jelentette ki Putyin egy szombati, az évforduló alkalmából sugárzott tévéműsorban.

Jellemzése szerint az "illegális" kémtevékenységre csak a "különleges" meggyőződéssel és képességekkel rendelkező "kiválasztottak" képesek.

Az elnök májusban két volt kollégája, Nyikolaj Tokarjov, a Transznyefty állami kőolajszállító cég vezetője, és Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú termékek - köztük fegyverek - exportjára szakosodott Rosztyeh állami vállalat főnöke társaságában köszöntötte fel 90. születésnapja alkalmából volt NDK-beli főnökét, Lazar Matvejevet. Matvejev a KGB képviselője volt a keletnémet belügyminisztériumnál.

De létezik példa ellentétes irányú karriermozgásra is: Putyin tavaly októberben az SZRV-nél "hazatérőként" mutatta be régi-új kollégáinak az igazgatóvá akkor frissen kinevezett Szergej Nariskint, aki addig az orosz parlament alsóházának elnöke volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!