NATO-főtikár: a NATO minden szövetségesében megbízom

Külföld, 2017.05.18

A NATO minden szövetségesében megbízom a bizalmas információk megosztását illetően - jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Brüsszelben az uniós tagországok védelmi minisztereinek ülésére érkezve csütörtökön.

A főtitkár - utalva arra, hogy feltételezések szerint Donald Trump amerikai elnök érzékeny információkat osztott meg orosz diplomatákkal és az orosz diplomácia vezetőjével - kijelentette: egészen biztos abban, hogy az észak-atlanti katonai szövetség mind a 28 tagállama, köztük az Egyesült Államok is megfelelő módon képes megosztani és kezelni a bizalmas információkat.

Hozzátette, nagyra értékeli a szövetségesek között működő információmegosztást és együttműködést.

Ron Dermer, Izrael washingtoni nagykövete és az izraeli hírszerzés szakemberei kedd óta tárgyalásokat folytatnak a washingtoni Fehér Házzal és amerikai hírszerzési vezetőkkel, hogy megállapítsák, pontosan milyen titkos információt mondhatott el Trump Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek és Szergej Kiszljak nagykövetnek. A The New York Times című amerikai lap kedden közölt értesülése szerint izraeli forrásból származhattak a Trump által feltehetően megosztott titkos értesülések, amelyek szerint az Iszlám Állam terrorszervezet laptopba rejtett pokolgéppel szeretne merényleteket megkísérelni repülőgépek ellen. Izraeli hírszerzési szakértők emiatt komoly aggodalmuknak adtak hangot. Izraeli és amerikai tisztviselők még Donald Trump amerikai elnök jövő heti izraeli látogatása előtt megpróbálják tisztázni az ügyet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!