Navalnij - Az orosz külügyminisztérium tiltakozott a német nagykövetnél Berlin alaptalannak tartott vádjai miatt

Külföld, 2020.09.09

Erélyes tiltakozását fejezte ki a moszkvai német nagykövet előtt az orosz külügyminisztérium szerdán amiatt, hogy Németország kormánya a tárca által alaptalannak minősített vádakat és fogalmazott meg Oroszországgal szemben és ultimátumokat intézett hozzá Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyében.

A moszkvai külügyi tárca szerdán bekérette Geza Andreas von Geyr nagykövetnek nehezményezte, hogy Berlin a Navalnij körül kialakult helyzetet Moszkvának a nemzetközi színtéren való diszkreditálására használja fel. A minisztérium közleménye szerint az orosz fél az igazság objektív vizsgálatát sürgető állásfoglalása visszautasításaként és a kétoldalú kapcsolatokra súlyos következményekkel járó és nemzetközi helyzetet súlyosan zavaró "durva ellenséges provokációként" fogja értékelni, ha Berlin nem ad választ az orosz főügyészség jogsegélykérelmére.

A moszkvai külügyminisztérium megismételte követelését, hogy a német fél adjon tárgyszerű és alapos választ a főügyészség augusztus 27-én elküldött hivatalos kérésére, beleértve a vizsgálati mintákat és eredményeket, hogy azokat átfogó szakértői tanulmányozásnak és ellenőrzésnek lehessen alávetni. A tárca közleménye a Navalnij-ügyben tanúsított német magatartásért Berlin NATO- és uniós szövetségeseit tette felelőssé.

A nap folyamán korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy sajtótájékoztatón "abszolút nem megfelelőnek" nevezte Németországnak az orosz hivatalos tájékoztatáskérelemhez való viszonyulását.

"Bennünket nem elégít ki sem reagálás, amit arra a törvényszerű, törvényes és legitim követelésünkre adnak, hogy teljesítsék a kormányközi jogsegélyegyezményből fakadó kötelezettségeiket, és nem elégít ki bennünket az az abszolút elfogadhatatlan hangnem sem, amellyel a német álláspontot a nemzetközi közvéleményhez eljuttatják" - fogalmazott Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője kifogásolta egyebek között, hogy a német fél arra hivatkozva tagadta meg a tőle kért adatok kiszolgáltatását, hogy azok alapján Oroszország képet tudna alkotni arról, hogy milyen vegyi ismeretei vannak a Bundeswehrnek.

Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója, augusztus 20-án rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A politikus a szeptember 13-i helyi választásokra készülő ellenzéki jelöltekkel találkozott és a helyi tisztségviselők korrupciós ügyeiről forgatott videókat.
A repülőgép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt helyi és Moszkvából a helyszínre küldött szakemberek vették kezelésbe, majd augusztus 22-én a hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították tovább. Követői azt állították, hogy a politikust megmérgezték, amit az orosz szakemberek többször visszautasítottak.

A 44 éves Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg vegyifegyver-szakértői kimutatták, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett, a Novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg. A német kormány szerdán a vizsgálati eredmények alapján közölte, hogy Navalnij mérgezéses támadás áldozata lett hazájában.
Moszkva a maga részéről kifogásolta, hogy a német fél sem az orosz főügyészség, sem a Navalnijt kezelő orvosok kérésére nem szolgáltatott információt arról, hogy milyen megállapításra jutott. A méreganyagra vonatkozó bizonyítékok hiányára hivatkozva az orosz hatóságok bűnügyi nyomozást nem, csak előzetes vizsgálatot indítottak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!