Navalnij - Kreml: akkor indul nyomozás, ha megerősítést nyer a mérgezés ténye

Külföld, 2020.09.04

Alekszej Navanij ellenzéki politikus ügyében de jure akkor indul nyomozás, ha megerősítést nyer az az információ, hogy a szervezetében méreganyagot találtak - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában.

Mint mondta, Moszkva párbeszédre számít a német féllel, és adatokat vár, amelyek elősegítenék az orosz belügyi szakembereknek az ügyben intézett vizsgálatát.

"Ez de facto folyamatban lévő nyomozati tevékenység. Ha megerősítést nyer az az információ, hogy a páciens biológiai mintáiban méreganyagot találtak, akkor természetesen nem kétséges, hogy de jure is megkezdődik a nyomozás" - mondta.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, Berlin azt ígérte, hogy hamarosan konkrét tényeket közöl a Navalnij-üggyel kapcsolatban. Az orosz diplomácia vezetője úgy fogalmazott, "kénytelen hangosan kimondani", hogy a német igazságügyi minisztérium a berlini külügyi tárca álláspontja miatt késlekedik az orosz főügyészség jogsegélykérelmének megválaszolásával.

Lavrov szerint Oroszországnak nincs takargatnivalója az üggyel kapcsolatban, mert minden szükséges intézkedés megtörtént attól kezdve, hogy Navalnij rosszul lett a repülőgépen. Felhívta a figyelmet arra is, hogy akik óránként követeltek nagy hangon beszámolót a politikus egészségi állapotáról, amíg Omszkban kezelték, Berlinben több mint egy héten át nem sürgették a tájékoztatást.

Kifogásolta, hogy "minden a régi forgatókönyvek szerint történik", és a helyzet a Szkripal-ügyre és más, hasonló esetekre hasonlít, amikor Oroszországot "alaptalanul megvádolták", de a vizsgálati eredményeket titkosításra hivatkozva nem hozták nyilvánosságra. Megjegyezte, hogy Szergej Szkripal volt orosz hírszerzőt és lányát - akit a brit kormány szerint orosz ügynökök kíséreltek meg megmérgezni - "senki sem látja".

Lavrov azt mondta, érdeklődésére uniós országok képviselői közölték vele: London a Szkripal-üggyel kapcsolatban - amely számos orosz diplomata kiutasításához (és moszkvai válaszlépésekhez) vezetett - azóta nekik sem mutatott be bizonyítékokat. Az orosz külügyminiszter erős jelzőkkel bírálta a Navalnij-ügyben Moszkvával szemben megfogalmazott nyugati követelések hangnemét.

Mintegy alátámasztva a Peszkov által kifejtett álláspontot, az illetékes moszkvai kerületi bíróság nem adott helyt annak a panasznak, amelyet Vjacseszlav Gimagyi, a Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának (FBK) ügyvédje terjesztett be, azt kifogásolva, hogy a hatóságok nem kezdtek el nyomozni Navalnij ügyében. Az alapítvány azt kívánta elérni, hogy az ügyben közéleti személyiség elleni gyilkossági kísérlet, élet veszélyeztetése címén induljon bűnügyi nyomozás.

A történtekkel kapcsolatban a nyugat-szibériai közlekedési ügyészég kezdeményezett előzetes rendőrségi vizsgálatot. Ennek során átkutatták Navalnij tomszki szállodai szobáját, valamint a városban tett látogatásának helyszíneit, és több mint száz potenciális tárgyi bizonyítékot foglaltak le, húsznál több kriminalisztikai vizsgálatot is elvégeztek.

Az orosz elnöki szóvivő egyébként pénteken azt is közölte, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) csütörtökön megkapta a fehérorosz hírszerzéstől azokat az anyagokat, amelyek Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő szerint bizonyítékot jelentenek arra, hogy hamisították a Navalnij megmérgezésére vonatkozó adatokat. Peszkov az értesülések tartalmáról nem adott tájékoztatást.

Lukasenka csütörtökön Minszkben arról beszélt Mihail Misusztyin orosz miniszterelnöknek, hogy a fehérorosz katonai hírszerzés rádióelektronikai részlege elfogott egy Varsó és Berlin közötti "érdekes" telefonbeszélgetést, amelyben "világosan arról van szó, hogy ez (a mérgezés-ügy) egy hamisítvány".

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz fél a németnél sokkal nagyobb nyitottságot tanúsított az ügyben. Nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy a mérgezés kinek állhatott érdekében Oroszországban vagy külföldön.

"Ebben a helyzetben mi magunk a tényekre támaszkodunk, és mindenki mást is arra hívunk fel, hogy támaszkodjon a tényekre" - mondta Peszkov.

Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án, miután ellenzékiekkel tárgyalt és korrupcióellenes leleplező videót forgatott Szibériában, rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton.

A gép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt helyi és Moszkvából a helyszínre küldött szakemberek vették kezelésbe, majd augusztus 22-én a hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították tovább. Követői azt állították, hogy a politikust megmérgezték, amit az orosz szakemberek többször visszautasítottak.

A Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg vegyifegyver-szakértői kimutatták, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett, Novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg. A német kormány szerdán a vizsgálati eredmények alapján úgy fogalmazott, hogy Navalnij mérgezéses támadás áldozata lett hazájában.

Berlin egyeztetést kezdett európai uniós, illetve NATO-partnereivel a megfelelő válaszlépésekről. Moszkva a maga részéről kifogásolta, hogy a német fél sem az orosz főügyészség, sem a Navalnijt kezelő orvosok kérésére nem szolgáltatott információt arról, hogy milyen megállapításra jutott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!