Navalnijnak nincs esélye az elnökjelöltségre az orosz választási bizottság vezetője szerint

Külföld, 2017.06.15

Büntetett előélete miatt Alekszej Navalnij ellenzéki politikus nem jegyezhető be jelöltként a jövő évi elnökválasztásra, és ezen csak a "csoda" változtathat - jelentette ki a Dozsgy független tévécsatornának Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke.

A szerda késő este elhangzott nyilatkozat csütörtökön nyert szélesebb médianyilvánosságot Oroszországban.

"Én is értem és ő is érti, hogy az elítéltetése miatt nincs esélye arra, hogy regisztrálják a választásokra. Így rendelkezik a törvény" - mondta.

Pamfilova szerint az orosz alkotmány rendelkezik a szavazati jog szövetségi törvény általi korlátozásáról. Mindazonáltal nem zárta ki a "csoda" lehetőségét, abban az esetben, ha Navalnij semmítő panasszal él az alkotmánybíróságnál. Kijelentette ugyanakkor, hogy az ellenzékit "politikai szent tehénnek" tekinti, és a jelöltek bejegyzését irányító testület vezetőjeként nincs joga velük kapcsolatban véleményt alkotni.

A tisztségviselő hangot adott meggyőződésének, hogy az ország hasznára válna, ha az ellenzéki jelöltek több megjelenési lehetőséget kapnának a szövetségi televíziós csatornákon, és ha a jelöltek kamerák előtt vitáznának. Mint mondta, az államnak nem szabad akadályoznia semmilyen politikai erőt sem az elnökjelölt-állításban.

Navalnijt az úgynevezett Kirovlesz-ügyben ítélték el, sikkasztás miatt. Az ügyben a politikus másodszor is az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult, amely azonban még nem hozott döntést.

A Vlagyimir Putyin elnök kihívójaként fellépő, 41 éves Navalnijt és Pjotr Oficerov üzletembert azzal vádolták meg, hogy 16 millió rubelt (jelenlegi értékén mintegy 80 millió forintot) sikkasztottak el a Kirovlesz állami fakitermelő vállalattól. A bíróság 2013-ban ötévi börtönre és pénzbírságra ítélte a politikust, az EJEB azonban törvénytelennek minősítette a verdiktet, az orosz legfelsőbb bíróság pedig tavaly novemberben elrendelte a perújrafelvételt.

Az új eljárásban első fokon Navalnijt a korábbi letöltendő öt év helyett ugyanilyen időtartamú felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A másodfokú törvényszék elutasította a politikus fellebbezését és helyben hagyta büntetését.

Ez Navalnij elnökjelölti ambícióinak végét jelentheti, mivel az elnökválasztás rendjéről rendelkező orosz jogszabály a büntetés letöltését vagy az amnesztiát követően tíz évre kizárja a politikai küzdelemből a súlyos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítélt személyeket.

Navalnij azonban - akinek elnökjelölti támogatottsága májusban mindössze 2 százalékos volt a Jurij Levada Független Elemzőközpont szerint - nem hagyott fel a kampányolással. Arra hivatkozik, hogy az orosz alkotmány csak azokat fosztja meg a jelöltséghez való joguktól, akiket büntetés-végrehajtási intézményben tartanak fogva.

Az orosz sajtóban megjelent jogi elemzések szerint az ellenzéki politikus abban az esetben válhat mégis hivatalos elnökjelöltté, ha az EJEB a megismételt eljárás nyomán született ítéletet is jogellenesnek minősíti - ami az újabb verdikt megsemmisítését vonhatja maga után -, vagy ha Navalnij az alkotmánybírósághoz fordul és a testület úgy dönt, hogy az elnökválasztás rendjéről rendelkező jogszabály az alaptörvénybe ütközik.

Alekszej Navalnij jelenleg harmincnapos elzárását tölti, amiért hétfőn a hatóságokkal nem egyeztetett helyszínen rendezett korrupcióellenes tüntetést Moszkvában. A hatóságok az országos megmozdulás több mint 1700 részvevőjét őrizetbe vették.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!