NBC: az amerikai agrárállamokban a kereskedelmi háború ellenére is bíznak Donald Trumpban

Szerencsejáték, 2018.07.06

Az Egyesült Államok középnyugati agrárállamaiban a védővámok miatti csökkenő árak ellenére is változatlanul bíznak Donald Trump elnökben a gazdálkodók - derül ki az NBC televízió pénteken sugárzott terjedelmes helyszíni riportjából.

A televízió riporterei három nagy középnyugati agrárállamban - Michiganben, Wisconsinban és Indianában - jártak. Arról faggatták a farmereket, hogy mit szólnak az amerikai kormány által bevezetett védővámokhoz és a más országok ezek nyomán tett ellenlépéseihez, az amerikai termékeket érintő, megemelt vámtarifákhoz, amelyek számukra szűkülő piacokat jelentenek.

Az NBC hangsúlyozta: ezekben a szövetségi államokban az emberek elsöprő többségükben Donald Trumpra szavaztak a 2016-os elnökválasztáson, s aki nem, az sem Hillary Clinton demokrata párti, hanem harmadik jelöltre voksolt. Most viszont a Trump-kormány kereskedelempolitikája miatt sokan nehéz helyzetbe kerülhetnek. Az Egyesült Államok által kivetett védővámokra válaszként ugyanis a külföldi kereskedelmi partnerek, köztük az Európai Unió, Kanada, Mexikó és Kína májusban több milliárd dollár értékben vetettek ki védővámokat amerikai agrártermékekre.

"Néhány családi farmergazdaság számára ez az év a halált jelentheti" - fogalmazott a riportereknek Matt Thiede michigani kisvállalkozó. Indianában sertéstenyésztők arról beszéltek, hogy érzékenyen érintik őket a zuhanó árak, amelyek már akkor esni kezdtek, amikor a kereskedelmi háború lehetőségéről még csak szó esett. Wisconsinban a sajtkészítő gazdák azt tapasztalják, hogy eddigi külföldi klienseik új partnerek után néznek, mert a wisconsini sajt a védővámok miatt már drága. Michiganben az almatermesztők aggódnak.

Ezt a három középnyugati tagállamot érintik egyébként a leginkább az Európai Unió és Mexikó által hozott védővámok.

"Rövid távon viharokkal számolunk, s minél tovább tart, annál több lesz a kárunk" - mondta Nick DeKryger sertéstenyésztő Indianában. Majd hozzátette: "de megértjük a célt, és ez a cél tetszik nekünk". Más megszólalók is azt hangoztatták a riportban, hogy változatlanul bíznak Donald Trumpban. Arról beszéltek: örülnek, hogy végre valaki a kereskedelemmel is törődik, s bár ők nem így bonyolítanák a dolgokat, de remélik, hogy az elnök kereskedelempolitikáját végül siker koronázza.

"Halálra vámoltak bennünket" - nyilatkozott Scott Ditter wisconsini tejtermelő gazda, akit felháborított, hogy Kanada korábban óriási védővámot vetett ki az amerikai tejre. Ditter ezért elégedetten fogadta, hogy a Trump-kormány 25 százalékos védővámot vetett ki a kanadai acéltermékekre, és 10 százalékos tarifát léptetett életbe az északi szomszédból importált alumíniumárura. "Azt hiszem, ez korrekt, ez az okos üzletmenet"- szögezte le Scott Ditter, hozzátéve, hogy azért "lesz egy kis bánat és szenvedés". Kelly Rudd wisconsini áfonyatermesztő azt hangsúlyozta: "lehet, hogy a gyógymód nem jó, de szerintem az elnök az igazat mondja, és nagy tapasztalatai vannak üzleti tárgyalásokkal, még könyvet is írt erről".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!