Négy hónappal az ellene elkövetett merénylet után visszatért az amerikai kongresszusba a meglőtt képviselő

Külföld, 2017.09.28

Négy hónappal az ellene elkövetett merénylet után visszatért az amerikai kongresszusba Steve Scalise republikánus képviselő.

A louisianai politikust felállva, tapsolva és hosszas éljenzéssel fogadták politikustársai. Paul Ryan a pódiumra lépve azt mondta: a politikusok imádságai meghallgatásra találtak. "Amerika hálás ezért a pillanatért" - fogalmazott a szintén republikánus Ryan. Scalise rövid beszédet mondott. Megköszönte a támogatást, az életét megmentő biztonságiak gyors közbelépését, és úgy fogalmazott: "én vagyok az élő példa arra, hogy csodák valóban történnek". Elcsukló hangon idézte fel a lelövése utáni pillanatokat, amikor az alexandriai sportpályán feküdt tehetetlenül, majd azt mondta: "elképzelésetek sincs arról, milyen nagyszerű ismét itt lenni!".

Steve Scalisét június 14-én lőtte le egy férfi, aki kifejezetten azért érkezett az amerikai fővárosba, hogy republikánus politikusokat gyilkoljon meg. A politikusok egy Washington melletti baseball-pályán edzettek, jótékonysági célokat szolgáló mérkőzésre készültek demokrata párti kollégáikkal, amikor a merénylő a pályán lövöldözni kezdett. Öt embert megsebesített, Scalise képviselő azonban hetekig élet és halál között lebegett, több műtétet hajtottak végre rajta.

A 66 éves elkövetőt, James Hodgkinsont - aki az Illinois államban lévő Belleville városkából érkezett a Washington melletti Alexandriába - a biztonsági emberek agyonlőtték. A merénylet utáni sajtóértekezleten a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) arról tájékoztatott: vizsgálataik kiderítették, hogy Hodgkinsont végletesen felbőszítette Donald Trump megválasztása, a közösségi oldalán a republikánus elnököt többször is "árulónak" nevezte és arról írogatott, hogy "el kell pusztítani Trumpot és társait".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!