Négyszáz kárpátaljai magyar vállalkozó írt alá gazdaságfejlesztési pályázati szerződést Beregszászon

Külföld, 2016.12.05

A gazdaságfejlesztési program beindításával egy új korszak kezdődik a kárpátaljai magyarság életében, hiszen az elmúlt évtizedekben Kárpátalja nem jutott a mostanihoz hasonló lehetőséghez - jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára hétfőn Beregszászon, ahol több száz magyar vállalkozó írt alá pályázati szerződéseket a magyar kormány által Kárpátaljának nyújtott gazdaságfejlesztési támogatás keretében.

Négyszáz kárpátaljai magyar vállalkozó írt alá gazdaságfejlesztési pályázati szerződést Beregszászon A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aulájában tartott ünnepélyes aláírási ceremónián mondott köszöntő beszédében Magyar Levente hangsúlyozta: az idén elkezdett közös munka meghozta a gyümölcsét, hiszen Beregszászon közel négyszáz kárpátaljai magyar vállalkozó ír alá pályázati szerződést egyenként több millió, összesen mintegy 800 millió forint támogatásról. Az ő vállukon nyugszik Kárpátalja magyar gazdasági rendszere, és ha mindegyik támogatásban részesülő vállalkozó akár egy kicsit is előre tud lépni a maga vállalkozásában, akkor 1-2 éven belül, az eredmények összeadódásával, érezhető javulás fog beállni a kárpátaljai magyarság életszínvonalában - tette hozzá. "A mi ambíciónk, amivel a gazdaságfejlesztési támogatást elkezdtük, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ) közösen, nem kevesebb, mint az, hogy a Kárpátalján élő magyarok életében, mindennapjaiban megmutatkozó pozitív változás történjen" - mondta. Megjegyezte: ez egy reális cél, hiszen eddig a rendelkezésre álló támogatási összeg tíz százalékát költötték el, így a támogatási program az elkövetkező két évben biztosan folytatódni fog.

Az államtitkár kiemelte: a gazdaságfejlesztési program beindításával egy új korszak kezdődik a kárpátaljai magyarság életében, hiszen az elmúlt évtizedekben Kárpátalja nem jutott a mostanihoz hasonló lehetőséghez. "Látjuk Budapestről, hogy micsoda nehézségekkel kell megküzdeniük nap mint nap a kárpátaljai magyaroknak, ezért született meg a döntés, hogy közösen rugaszkodjunk neki, és törjünk ki ebből a nehéz helyzetből" - emlékeztetett, rámutatva, hogy szerinte a közös siker minden feltétele adott.

Magyar Levente kijelentette: az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program keretében nyújtott támogatásról szóló pályázati szerződések aláírása nem a projekt lezárása, hanem a kezdete egy folyamatnak, mivel a jelenleg nyertes pályázók már a jövő év februárjában újabb támogatásokra pályázhatnak. "Olyan új perspektívát fogunk nyitni minden kárpátaljai magyar vállalkozó számára, amely meghozza a sikert, hiszen e mögött valós, forintokban is megnyilvánuló politikai akarat van, s a pályázók számából is látszik, hogy a magyar kormány támogatási programjával sikerült az egész kárpátaljai magyarságot megmozgatni a közös cél érdekében" - mondta. A nyertes pályázóknak gratulálva az államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány töretlenül, az eddigi lendülettel és határozottsággal fogja folytatni a következő évben is a kárpátaljai magyarság támogatását.

Magyar Levente délelőtt előadást tartott Ungváron, az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar kara diákjainak és tanárainak a magyar-ukrán viszonyról és a két ország közötti kapcsolatok kölcsönös fejlesztésének lehetőségeiről. Helyzetértékelésében a politikus rámutatott: Ukrajna jelenleg nehéz helyzetben van, ami azért következett be, mert a Nyugat - Oroszország pozícióinak a gyengítése érdekében - felelőtlen ígéretekkel bevonta az országot geopolitikai játszmáiba, s most magukra hagyta az ukránokat súlyos problémáikkal. Ukrajna az utóbbi évek megpróbáltatásai ellenére nem került közelebb az Európai Unióhoz, hiszen elmaradt a megígért gazdasági támogatás, és máig nincs vízummentesség - emlékeztetett. Mint mondta, Ukrajna csak magára számíthat, belülről építkezve kell kijutnia a válságból, amihez Magyarország és a visegrádi négyek minden tőlük telhető támogatást meg fognak adni számára. Hangsúlyozta: Magyarország egy stabil, erős, független Ukrajnában érdekelt.

Kárpátaljáról szólva az államtitkár kiemelte: a magyar kormány számára a kárpátaljai magyarság rendkívül fontos, ezért az Ukrajnának nyújtott támogatáson belül Kárpátalja hangsúlyosan szerepel. Kárpátalján az elkövetkező időszakban a magyar kormány támogatásával olyan fejlesztések indulnak be, amilyenek 30 éve nem voltak a térségben - mondta. Magyar Levente a legfontosabbak között a már elkezdett gazdaságfejlesztési program mellett a Beregszászt elkerülő út, a magyar-ukrán határt Munkáccsal összekötő autópálya és új határátkelőhelyek megépítését említette.
(MTI)

Galériánk

Négyszáz kárpátaljai magyar vállalkozó írt alá gazdaságfejlesztési pályázati szerződést Beregszászon Négyszáz kárpátaljai magyar vállalkozó írt alá gazdaságfejlesztési pályázati szerződést Beregszászon
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!