Nem sikerült a román ellenzéknek megbuktatnia a bukaresti szociálliberális kormányt

Külföld, 2018.06.27

Túlélte a bizalmi szavazást a Viorica Dancila vezette bukaresti szociálliberális kormány szerdán, miután a jobbközép ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítvány nem kapta meg az elfogadásához szükséges szavazatszámot.

A bizalmatlansági indítványban a jobbközép ellenzék a magas infláció, a hitelek drágulása, a magánnyugdíj-rendszer meggyengítése és az igazságügyi reform miatt bírálta a kormányt. Az ellenzék szerint Viorica Dancila alkalmatlan a kormányfői tisztségre, és kizárólag Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök utasításait hajtja végre.

Parlamenti beszédében a miniszterelnök azt válaszolta: az ellenzék alaptalanul vádaskodik, és elferdíti a valóságot, amikor a bérek és nyugdíjak vásárlóerejének csökkenéséről, vagy a magánnyugdíjak államosításának szándékáról beszél.

Raluca Turcan az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője szerint a szerdai szavazásnak a tétje nem a Dancila-kabinet, hanem az azt háttérből irányító, az ország "európai jövőjét eljátszó" Dragnea-rezsim megbuktatása.

Dan Barna, a szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke arról beszélt: Romániát egy inkompetens kormány vezeti, amely szerinte nem az ország, hanem egy köztörvényes bűnöző - a második korrupciós perében is elmarasztalt PSD-elnök - személyes érdekeinek szolgálatában áll.

Kelemen Hunor parlamenti beszédében rámutatott: az RMDSZ nem partner az öncélú hatalmi harcban, amely az ellenfelél megbélyegzésén, üres szólamok puffogtatásán és gyűlölködésen alapul. A magyar érdekképviselet az ország következő évtizedeit megtervező, a többség és kisebbség viszonyát is meghatározó érdemi közvitában akar partner lenni - mutatott rá Kelemen Hunor, felszólítva képviselőtársait: ne mutogassanak az RMDSZ-re, mert az RMDSZ támogatása esetén sem lenne elég voks a kormány megbuktatásához.

A bizalmatlansági vita során a parlament előtt több ezer ellenzéki tüntető követelte a Dancila-kormány leváltását, de az ellenzéki pártok az ülésteremben is bekiabálásokkal és a tüntetéseken használatos molinókkal próbáltak nyomást gyakorolni a kormányoldalra.

A kormánybuktatáshoz a törvényhozók összlétszámának több mint felének támogatására, legalább 233 szavazatra lett volna szükség. A bizalmatlansági indítványt végül 166 képviselő és szenátor szavazta meg, miközben a parlamenti többséggel rendelkező PSD-ALDE szociáldemokrata-liberális koalíció, illetve az azzal együttműködő RMDSZ törvényhozói nem adták le voksukat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!