Nem adta ki az igazságszolgáltatásnak a bukaresti képviselőház a volt környezetvédelmi minisztert

Külföld, 2017.10.17

A bukaresti képviselőház elutasította kedden, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást indítson a képviselői mandátummal rendelkező Rovana Plumb volt környezetvédelmi miniszter ellen, akit hivatali visszaéléssel gyanúsítanak egy Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnököt is áttételesen érintő ügyben.

A titkos szavazáson a képviselők közül 99-an támogatták, 183-en pedig ellenezték társuk kiadását az igazságszolgáltatásnak.

Rovana Plumb és az ügyben szintén gyanúsítottként szereplő Sevil Shhaideh volt kormányfőhelyettes a miniszterelnök nyomására múlt héten lemondott kormánytagságáról, bár mindketten ártatlannak mondták magukat. Plumb szerint a DNA visszaél hatalmával, és politikai érdekből, a választói akarat felülírása céljával támadja a PSD tisztségviselőit. Úgy értékelte: nem csak az ő személyét, hanem pártját akarják megbélyegezni, a kormány tagjait megfélemlíteni.

A jobbközép ellenzék képviselői a titkos voksoláson szavazatukat látható módon leadva jelezték: nem értenek egyet azzal, hogy a parlament vegye át az igazságszolgáltatás szerepét, szerintük a képviselők bűnösségét vagy ártatlanságát csak a bíróság állapíthatja meg.

A vádhatóság szerint 2013-ban Shhaideh regionális fejlesztési államtitkár dolgozta ki azt a kormányhatározatot, amely a Teleorman megyei önkormányzat kezelésébe juttatott egy 45 hektáros horgászparadicsomot. Ennek rendszeres vendége a szenvedélyes horgászként ismert Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök, Teleorman megye volt önkormányzati elnöke. A Duna árterületén fekvő terület átadásához a DNA szerint törvényre és nem kormányhatározatra lett volna szükség.

A DNA a 2013-ban környezetvédelmi miniszteri tisztséget betöltő Plumbot azzal gyanúsítja, hogy tudatosan terjesztett a tárcájához tartozó vízügyi hatóságot megkárosító törvénysértő határozattervezetet a kormány elé.

Plumb a voksolás után úgy értékelte: képviselőtársai a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét védték meg, amikor szavazatukkal megerősítették, hogy egy kormányhatározat időszerűségét és indokoltságát nem vizsgálhatja az ügyészség.

A szociálliberális kormánytöbbséggel szemben álló Klaus Iohannis államfő, valamint az Egyesült Államok és több európai uniós tagállam nagykövetsége rendszeresen bírálta a bukaresti parlamentet minden olyan esetben, amikor az megakadályozta a bűnvádi eljárás lefolytatását a korrupciógyanúba keveredett tagjai ellen, szerintük ugyanis ezzel a törvényhozók a jogállamiság érvényesülését, Románia schengeni csatlakozását hátráltatják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!