Nem bízik az ukrán oktatási törvény lehetséges módosításában Tóth Mihály jogi szakértő

Külföld, 2017.09.12

Félő, hogy a mostani tiltakozás nem lesz elegendő az ukrán oktatási törvény módosításának kikényszerítéséhez, mert az ország belpolitikájában és közvéleményében támogató hozzáállás alakult ki a jogszabály iránt - mondta Tóth Mihály jogi szakértő, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) tiszteletbeli elnöke a Kárpáti Igaz Szó című ungvári lap keddi számában.

Az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Koreckij Állam- és Jogtudományi Intézetének főmunkatársa az oktatási törvény kapcsán várható fejleményekről szólva kifejtette: az ukrán hírcsatornákon és a különféle fórumokon elhangzó megnyilatkozásokból arra lehet következtetni, hogy az ország belpolitikájában és közvéleményében kialakult egy támogató hozzáállás. "Eddig nem találkoztam olyan mérvadó véleménnyel, amely ellenezné, vagy legalább kritikusan viszonyulna az új oktatási törvényhez" - tette hozzá.

Amikor szóba kerül a téma, nyomban arra terelődik a szó, megérdemlik-e az ukrajnai kisebbségek, hogy az anyanyelvükön tanulhassanak - emlékeztetett Tóth Mihály. Egy-két kivételtől eltekintve azzal sem törődnek sem a képviselők, sem a politikusok, hogy milyen jogokat, vállalt nemzetközi kötelezettségeket sért a jogszabály - mutatott rá, megjegyezve, hogy, senkit nem érdekelnek az aggályok, és nem is akarnak ezekkel foglalkozni. A pártok között, az ellenzéki blokkot kivéve, teljes összhang alakult ki a kérdésben, sőt nemzetbiztonsági kérdést kreálnak belőle - mondta.

"Akkor lehetnénk optimisták, ha legalább akkora ellenállás alakulna ki, mint 2014-ben, amikor az ukrán parlament elfogadta az ominózus nyelvtörvényt" - emelte ki a szakértő, emlékeztetve, hogy akkor a külföld is jelentős nyomást fejtett ki Ukrajnával szemben. "Én ezt most nem tapasztalom, ezért félő, hogy a mostani tiltakozás nem lesz elegendő a törvény módosításának kikényszerítéséhez" - vélekedett Tóth Mihály.

Rossz előjel az oktatási törvény esetleges elnöki vétóját illetően, hogy az ukrán állami döntéshozatalra erős befolyással bíró Egyesült Államok kijevi nagykövetsége vasárnap - egy rövidke Twitter-bejegyzésben - üdvözölte az ukrán oktatási reformot, a jövő zálogát jelentő ifjúság fejlődésének alapjaként említve azt.

Darcsi Karolina, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) politikai kommunikációs titkára az MTI érdeklődésére kedden elmondta: nagyon aggasztó, hogy a közösségi oldalakon és egyes kárpátaljai ukrán hírportálokon az uszítás határát súroló, "hihetetlenül vehemens" magyarellenes hullám indult el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!