Nem jár azonnali elbocsátásokkal a közmédia reformja Izraelben

Külföld, 2015.08.31

Nem lesznek azonnali elbocsájtások a közmédiában Izraelben, mert a pénzügyminisztérium visszavonulót fújt a szakszervezettel szemben a tervezett reformban.

Miután a szakszervezet az állami szolgáltatások akadályozását és sztrájkot helyezett kilátásba, Móse Kahlón pénzügyminiszter - a Háárec című újság hétfői száma szerint - utasítást adott rá, hogy az eddigi tervekkel szemben mégse legyen lehetőség azonnali elbocsájtásokra és pénzügyi megszorításokra.

A kneszetnek (az izraeli parlamentnek) a reformot megalkotó bizottságában vasárnap visszavonták a törvényjavaslat azon pontjait, amelyek lehetővé tették volna a csődbe jutott közmédia hivatalos végrehajtója számára a dolgozók közös megegyezés nélküli elbocsájtását.

Kahlón arra utasította minisztériuma illetékeseit, hogy ne szálljanak harcba a szakszervezet elnökével, Avi Niszankorennel a kneszetben, és ennek megfelelően enyhítették a törvényjavaslatot, amely eredetileg négyszázharminc alkalmazott azonnali menesztését tervezte.

A parázs vitákban módosított új törvényjavaslatot terjesztik majd második és harmadik olvasatban a parlament plénuma elé, amikor a régi közmédia megszüntetéséről és egyidejűleg egy újnak a létrehozásáról döntenek a képviselők.

Eredetileg úgy tervezték, hogy az eddigi ezernégyszázhúsz helyett mindössze nyolcszázhetven dolgozóval működtetik majd az új közmédiát, és ehhez azt akarták, hogy háromszáz dolgozó önként vállalja munkaviszonyának megszüntetését. Azonban csak százhúsz olyan alkalmazottat találtak, akik az ígért feltételekkel lemondtak további foglalkoztatásukról.

Ekkor a pénzügyminisztérium olyan törvényjavaslatot hozott létre, amely szerint ki lehetett volna rúgni a nem kívánt dolgozókat, de a szakszervezet ezt a megoldást "megvétózta". Ebben az is segített, hogy még a koalíciós pártok, köztük a Likud több képviselője is szembeszállt az ötlettel.

A kneszet illetékes bizottságában további viták folynak azért is, mert a szakszervezet szerint a reform után születő új közmédiába átkerülő régi dolgozóknak a régivel megegyező feltételeket kell majd kapniuk, míg a pénzügyminisztérium csökkentené a szerinte túl magas fizetéseket. A szakszervezet a távozó dolgozók végkielégítéséhez is újabb százmillió sékelt (mintegy hétmilliárd forintot) követel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!