Nem támogatja a romániai bírák és ügyészek szakmai testülete a kormány közkegyelmi tervezetét

Külföld, 2017.01.25

Nem támogatja a romániai bírák és ügyészek szakmai testületeként működő Legfelső Bírói Tanács (CSM) a kormány társadalmi vitára bocsátott közkegyelmi, illetve a büntető törvénykönyv módosítására irányuló tervezetét.

A CSM szerdai ülésén véleményezte a szociálliberális kormány sorozatos utcai tüntetéseket kiváltó tervezeteit, amelyekről Klaus Iohannis államfő azt állította, hogy a korrupt politikusok "tisztára mosását" célozzák.

A testület szavazattöbbséggel fogadta el a tervezeteket elutasító álláspontját. Az ülésről tudósító Digi 24 hírtelevízió szerint a CSM alkotmányellenesnek tartja, hogy - azonnal hatályba lépő - sürgősségi kormányrendelettel hirdessenek közkegyelmet több ezer elítéltnek, a szakmai fórum szerint ugyanis közkegyelemet csak a parlament hirdethet sarkalatos törvényben.

A büntető törvénykönyv egyes cikkelyeinek módosítását előirányzó másik tervezetről az a CSM álláspontja, hogy a kormány nem indokolta meggyőző módon, miért kellene a rendes parlamenti jogalkotási eljárást sürgősségi rendelettel helyettesíteni.

A két tervezet ellen korábban a legfelső bíróság elnöke, Románia legfőbb ügyésze, és a korrupcióellenes főügyész is nyilvánosan állást foglalt.

A tervezeteket kezdeményező Florin Iordache igazságügyi miniszter - bár tagja a CSM-nek - nem vett részt a testület szerdai ülésén. Az igazságügyi tárca a közkegyelem szükségességét a börtönök túlzsúfoltságával indokolta, a büntető törvénykönyv (Btk.) egyes cikkelyeinek (egyebek között a hivatali visszaélés meghatározásának) módosítását pedig azért tartja szükségesnek, mert az új btk. több rendelkezése is alkotmányellenesnek bizonyult és ezeket ki kell igazítani.

A szociálliberális koalíció szerint a büntetőjogi tervezetek körül az államfő szít feszültséget, hogy megcsappant népszerűségét helyreállítsa.

Klaus Iohannis időközben népszavazást kezdeményezett az ügyben. Mivel a közkegyelem ügyében nem lehet referendumot kiírni, az elnök a korrupcióellenes harc folytatásáról és a köztisztviselőkkel szemben támasztandó feddhetetlenségi követelményekről készül népszavazást rendezni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!