Német kormányszóvivő: az ENSZ globális migrációs csomagja nem érinti az államok szuverenitását

Külföld, 2018.10.12

    Berlin, 2018. október 12., péntek (MTI) -  Az ENSZ globális migrációs csomagja nem teremt jogi kötelezettségeket és nem érinti a világszervezet tagállamainak nemzeti szuverenitását - hangsúlyozta Steffen Seibert német kormányszóvivő pénteki berlini tájékoztatóján.

Elmondta, hogy a német kormány "kifejezetten üdvözli", hogy az ENSZ-tagállamok állam- és kormányfőinek decemberi marrákesi csúcstalálkozóján elfogadandó csomag "vezérlő elve az illegális migráció csökkentése".

A tervezett megállapodás nem jár nemzetközi jogi kötelezettségekkel és nem csorbítja a nemzeti szuverenitást, egy "keretet" alkot és "dokumentálja", hogy a nemzetközi közösség tagjai közösen "irányítani és rendezni akarják a migrációt világszerte".

Rainer Breul, a külügyminisztérium szóvivője ismertette, hogy a tervezett megállapodás 10 alapelvet és 23 célt tartalmaz, valamint célonként egy-egy "katalógust a megvalósítás lehetséges, önkéntes eszközeiről". Az alapelvek között szerepel például az emberi jogok tiszteletben tartása, a célok között pedig a határok biztonsága és az embercsempészet elleni közdelem - mondta.

Arra a kérdésre, hogy szorgalmaz-e a német kormány egységes EU-s álláspontot az ügyben, tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok mellett Magyarország is kilépett a csomag elfogadási folyamatából, és Ausztria is mérlegeli ezt, elmondta: a csomag "jó kompromisszum" a kibocsátó-, a tranzit-, és a célországok érdekei között, ezért a kormány ösztönzi az elfogadását és kívánatosnak tartja, hogy minél több EU-tagállam támogassa.

Azonban azt is látja, hogy egyes tagországoknál "kérdőjelek" vannak - mondta a külügyminiszteri szóvivő, kiemelve, hogy természetesen minden tagállam önállóan dönt az ügyben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!